Autor: 10.07.2017. 0 Comments

Nova generacija Michelin pneumatika za priključna vozila

U Michelinovom asortimanu pneumatika za priključna vozila odnedavno je model X MULTI T2, dimenzija 385/55 R 22.5 koji omogućava manje operativne troškove pri eksploataciji na kraćim relacijama – u regionalnom i nacionalnom transportu. Proizvođač uverava da novi pneumatik ima i do 20 odsto duži vek u odnosu na pneumatik iste namene prethodne generacije.*

Pneumatik Michelin X MULTI T2 se odlikuje novom generacijom gazećeg sloja. Drugi faktor koji doprinosi dužem veku trajanja je veća površina gazećeg sloja: na X MULTI T2 on je šest milimetara širi nego na pneumatiku prethodne generacije. Ta dva unapređenja doprinose da novi pneumatik ima optimalnu kontaktnu – površinu prianjanja za podlogu i manju stopu habanja.

Pri konstrukciji i izradi gazećeg sloja su primenjene nove tehnologije REGENION i CARBION. Prva obezbeđuje zatvoreniju i kruću šaru gazećeg sloja, čime se postiže optimalniji kontakt pneumatika sa podlogom. REGENION šara gazećeg sloja se takođe odlikuje blokovima koji se sami regenerišu što je omogućeno izradom pneumatika u kalupima koji su napravljeni korišćenjem 3D tehnike za „štampanje“ metala. Ta nova tehnika dopušta formiranje skrivenih kanala na pneumatiku. Oni se pojavljuju trošenjem gazećeg sloja, čime se obezbeđuje visok nivo prianjanja i bezbednosti u različitim vremenskim uslovima i veće izbacivanje vode sa vlažne podloge.

Inovativnom tehnologijom CARBION omogućeno je bolje mešanje materijala za gazeći sloj – dok su u tečnom stanju, čime se stvara homogenija smeša za najvažniji deo pneumatika. CARBION tehnologija omogućava da pneumatik „okrene“ veći broj kilometara, uz manji otpor kotrljanja čime se postiže ušteda u potrošnji goriva.

* Interno testiranje iz 2015. godine: tegljač i poluprikolica sa tri osovine opremljeni pneumaticima Michelin X MULTI T2 385/55 R 22.5 u poređenju sa tegljačem i poluprikolicom sa tri osovine opremljeni pneumaticima istih dimenzija Michelin X MULTI T

Izvor: Michelin PR