32 MAN kamiona za državna preduzeća u Srbiji

21.02.2018.

Krajem prošle godine, MAN Truck & Bus Importer za Srbiju i Crnu Goru, kompanija DEWACO iz Beograda, predala je ukupno 32 kamiona MAN TG serije javnim /državnim/ preduzećima Elektroprivreda Srbije (EPS) i Beograd put. Isporučena vozila iz familija TGM, TGS i TGX se koristite za obavljanje prevoza u eksploataciji uglja, za održavanje, popravcke i izgradnju puteva.

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije iz Beograda (EPS) je najveća energetska kompanija u Srbiji, sa oko 30.000 zaposlenih. Grupa je najveći proizvođač lignita u državi – na otvorenim kopovima na više lokacija u Srbiji. Novi MAN kamioni su već u upotrebi na otvorenim kopovima u Kolubarskom ugljenom basenu jugozapadno od Beograda.

Među 22 vozila isporučena Elektroprivredi Srbije su dvoosovinski kamioni MAN TGM 13.250 4×4 BB sa pogonom na sve točkove, koji prevoze radnike preko širokih, skoro neprohodnih površinskih kopova. EPS-u su isporučeni i TGS 41.480 8×6 BB kiper kamioni, kao i jedan TGX 33.540 6×4 BLS za prevoz opreme. U floti EPS-a u Kolubarskom ugljenom basenu trenutno je u eksploataciji 40 MAN kamiona, od kojih su poslednja 22 vozila iz treće serije koju je DEWACO isporučio tom kupcu u poslednje dve godine.

Drugi veliki kupac, Javno komunalno preduzeće Beograd put, odgovoran je za održavanje više od 3.500 km puteva u Beogradu i okolini. Ovaj javni servis ima više od 60 vozila sa specijalnom opremom za zimsko održavanje saobraćajnica. Najnoviji u floti su 10 kipera MAN TGS 33.440 6×4 BB s prednjim plugovima za uklanjanje snega i opremom za posipanje industrijske soli/rizle. Zahvaljujući sistemu za brzo i lako demontiranje specijalne opreme za zimsko održavanje, novi TGS kamionu u floti Beograd puta mogu da se koriste kao kiperi za obavljanje različitih prevoza u održavanju puteva van zimske sezone.