Domaće vozilo za snimanje i ocenu puteva

12.02.2010.

Centar za motorna vozila pri Auto-moto savez Srbije za samo šest meseci uspeo je da napravi vozilo za snimanje puteva – od razvoja softvera, do tehničkih rešenja i sistema za obuku, ocenjivanje i obradu podataka. U razvoj specijalnog vozila, kompjuterskog programa i opreme uložena su značajna sredstava.
Inženjeri Centra za motorna vozila AMSS razvili su potpuno nove softvere, kako za pregled i snimanje puteva, tako i za obradu dobijenih podataka. Za razliku od australijskog modela, koji se do sada primenjivao u iRAP projektima ocenjivanja bezbednosti puteva, postignuta su i značajna unapređenja.
Specijalno vozilo AMS Srbije, Mercedes Benz VITO 109 CDI, može da snimi i „uskladišti“ podatke za 130.000 kilometara puteva uz pomoć specijalnih IP kamera visoke rezolucije (AXIS 211 M), od kojih su tri postavljene na prednjem, a jedna na zadnjem delu. Ove kamere sinimaju kolovoz i sve što se nalazi u putnom pojasu, posebno predmete i objekte koji mogu biti potencijalna opasnost za bezbednost. Snimci se potom skladište u delu kompjuterskog sistema koji je u prtljažniku vozila. Suvozač može da, u slučaju neke nepravilnosti ili zanimljivosti, taj podatak unese kao napomenu koja kasnije ocenjivaču u laboratoriji omogućava da donese pravu ocenu.
Zadatak vozača je da vodi računa o koordinatama i funkcionisanju GPS sistema kako bi pozicija vozila na putu verno odgovarala elektronskom zapisu koji se unosi u mapu. Ceo sistem može da funkcioniše i pri brzini od 80 km/h što omogućava značajne uštede u vremenu snimanja autoputeva i saobraćajnica na kojima su dozvoljene veće brzine. Snimanje se obavlja u dnevnim uslovima, po suvom vremenu, a moguće je i na temperaturama ispod nule (po C), jer kućišta kamera imaju grejače.
Softver koji se koristi u fazi obrade podataka je korisnički interfejs u Windowsu, omogućava sinhronizovani pregled podataka, rezultata i video zapisa. Ocenjivanje se vrši na dva monitora – na jednom se prati snimljena deonica, a na drugom se popunjava obrazac koji sadrži oko 30 različitih karakteristika puta. Program za obradu podataka sadrži četiri osnovne kategorije: podaci o putnoj infrastrukturi, bezbednosti pešaka, motociklista i biciklista, a svaka kategorija podeljena je u više od 200 segmenata (npr. oznake na kolovozu, broj krivina, okruženje puta, blizina stena i litica, širina bankina, dozvoljena brzna, frekvencija pešaka, postojanje obeleženih pešačkih prelaza, postojanje trotoara, postojanje pešačkih ostrva, broj biciklista i motociklista na putu, udaljenost potencijalno opasnih objekata od kolovoza itd.).
Pojedinačno se ocenjuje svaka deonica dužine 100 metara, tako da jedan pregledan kilometar ima ukupno deset ocena, a krajnja ocena i broj zvezdica, koje će dobiti određeni put, zavise i od broja i težine saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile na tom kilometru puta. Na ovakav način stvara se realna i kompletna slika stanja bezbednosti na određenoj deonici puta. Krajnju ocenu i kategorizaciju puteva, od jedne do pet zvezdica, daju iRAP stručnjaci u Londonu, kojima se šalju svi prikupljeni podaci.
O značaju poduhvata stručnjaka AMS Srbije govori oduševljenje prvog inženjera iRAP-a, Džemsa Bredforda, kao i brojne pohvale na nedavno održanom sastanku iRAP-a za jugoistočnu Evropu održanog u Ljubljani. Sa centralom iRAP-a već je dogovoreno da naš tim sa specijalnim vozilom obavi snimanje puteva u Moldaviji.
Inženjeri Centra za motorna vozila AMSS biće uskoro angažovani na realizaciji projekta snimanja stanja na gradskim ulicama Sombora, što će omogućiti da se dobije realna slika stanja kvaliteta kolovoza i postojećih znakova, a australijski program biće unapređen i posebnom opremom za merenje retrorefleksije i kvaliteta saobraćajnih znakova.
Podsetimo, AMS Srbije je 2008. godine bio nosilac projekta u okviru međunarodnog programa ocenjivanja bezbednosti puteva, iRAP, kada je snimljeno 3.000 kilometara puteva u Srbiji. Tada je korišćeno vozilo Kraljevskog katalonskog kluba.

Izvor: AMSS