Actros kamion godine 2012.

25.11.2011.

Žiri specijalizovanih novinara iz 24 evropske države izabrao je novu generaciju Mercedes-Benzovog modela Actros za kamion godine 2012. Predstavnicima nemačkog proizvođača staueta Truck Of The Year 2012 je dodeljena neposredno pred otvaranje međunarodnog specijalizovanog sajma Trailer 2011, koji se od 25. do 29. novembra održava u belgijskom gradu Kortrijk.
Actrosu je ovo četvrta titula kamiona godine u Evropi: prvi put je to laskavo priznanje za 1997. zavredela prva generacija Mercedes-Bencove perjanice, drugi put je tu titulu poneo za 2004-tu, a treći za 2009. godinu.
Mercedes-Benz je marka sa najvećim brojem tiutula kamion godine, budući da je od 1977. do sada to priznanje dobio osam puta, uvek u oštroj konkurenciji u kojoj je osnovni kriterijum za nagradu tehnološki napredak. Prošle godine, na IAA u Hanoveru – najvećem svetskom sajmu komercijalnih vozila, stutua kamiona godine za 2011. je dodeljena Mercedes-Benzovom modelu Atego.
“Nova generacija Mercedes-Benzovog vodećeg modela je kombinacija evolutivnih elemenata sa revolucionarno novim razvojnim dostignućima kojima se unapređuju efikasnost, bezbednost i udobnost teških kamiona”, rekao je na prigodnoj ceremoniji predsednik žirija, ugledan italijanski novinar Gianenrico Griffini.
Prema pravilima žiriranja, titula se dodeljuje svake godine kamionu sa najbrojnijim inovacijama koje drumski prevoz treba da učine ekonomičnijim, uz istovremeno smanjivanje emisije štetnih izduvnih gasova i podizanje niovoa bezbednost i udobnosti u vožnji. Novi Actros je pobedio sa ukupno 161 poenom, daleko ispred pratioca sa 67 poena (nova Tatra Phoenix), dok je trećeplasiranom kamionu (Scania sa Euro VI motorom) pripalo 50 bodova. Ovako visok skor najbolje ilustruje visoke domete inovacija i tehnoloških rešenja koja krase novu generaciju Actros.
“Ponosni smo što je ova titula nagrada za 10 godina predanog rada sa puno strasti koji je u stvaranje novog Actrosa uložio veliki tim Mercedes-Benzovih stručnjaka svih profila“, rekao je na ceremoniji direktor divizije Mercedes-Benz Trucks, Hubertus Troska. „Actros je napravljen da bude ne samo naš vodeći kamion u narednim godinama, već je on i u posebnoj misiji – da označi prekretnicu u ovom sektoru. Nagrada je velika motivacija za sve nas u Mercedes-Benzu da nastavimo s radom na konstrukciji i proizvodnji još boljih vozila.”
Mercedes-Benz tvrdi da je novi Actros beskompromisno efikasan u potrošnji i eksploataciji, udoban, siguran i ekološki kompatibilan. Njegov novi dizajn čini da Mercedes-Benzov vodeći model bude još atraktivniji. Sa više od 700.000 prodatih primeraka – od lansiranja 1996 – Actros je među proizvodno i prodajno najuspešnijim teškim kamionima u svetu.
Novi Actros je razvijan od „nule“, a polazni ciljevi su bili smanjenje potrošnje goriva i više udobnosti za vozača. Njegovi novi motori već danas ispunjavaju stroga Euro VI ograničenja u emisiji izduvnih gasova. U odnosu na drugu, dobro afirmnisanu generaciju, još uvek aktuelni Actros sa Euro V motorima troši 6 do 7 odsto manje goriva, dok su nove verzije sa Euro „šesticama“ ekonomičnije za 3 do 4 odsto.
Velikodušno dimenzionirane kabine novog Actrosa, po Mercedes-Benzovim navodima, postavljaju nove standarde u prostranosti, ergonomiji, kvalitetu materijala i opremi. Kabina je vozačevo radno mesto, dnevni boravak i spavaća „soba“ na jednom mestu – zbog toga ergonomski dizajniran prostor i potpuno nov koncept kreveta fasciniraju vozače novih Actrosa, kao što to čini i ukupan ambijent u kabini, koja je povećana u odnosu na prethodne generacije.
Novi Actros je rezultat ogromnih ulaganja u razvoj i proizvodne tehnologije – u iznosu većem od dve milijarde evra. Pre ulaska u proizvodnju prototipovi i predserijska vozila su prevalili više od 22 miliona kilometara na putevima po celoj planeti. U sektoru komercijalnih vozila proizvodi ovakve vrste se promovišu samo jednom u petnaest godina.

Na fotografiji (s leva na desno): Georg Weiberg, rukovodilac Truck Product Engineering u Mercedes-Benz Trucks; Hubertus Troska, direktor divizije Mercedes-Benz Trucks i Gianenrico Griffini, predsednik žirija Truck Of The Year

Fotografije na ovoj i naslovnoj strani snimljene aparatom Nikon Coolpix P300; službena foto oprema sajta: Nikon/www.refot.com