AirSerbia i jetBlue potpisali novi codeshare sporazum

05.08.2023.

AirSerbia i američka niskotarifna kompanija jetBlue (Džetblu) 3. avgusta su saopštili da su uspostavili novu kod-šer (codeshere) saradnju, zahvaljujući kojoj će letovi kompanije jetBlue putnicima srpskog nacionalnog avio-prevoznika biti dostupni na veb sajtu www.airserbia.com.

Počev od 26. jula 2023. godine, AirSebia je postavila svoj „JU“ kod na 25 destinacija u okviru jetBlue mreže, dok je jetBlue postavio svoj „B6“ marketing kod na direktne letove AirSerbia od Međunarodnog aerodroma Džon F. Kenedi u Njujorku (JFK) i Međunarodnog aerodroma O’Her u Čikagu (ORD) do beogradskog aerodroma Nikola Tesla (BEG). Američka kompanija planira da u skorijoj budućnosti postavi svoj „B6“ kod i na druge letove između Beograda i određenih destinacija u Evropi.

„Veoma se radujemo saradnji sa kompanijom jetBlue i verujemo da će ona znatno unaprediti mogućnosti putovanja između Sjedinjenih Američkih Država i destinacija u okviru mreže AirSerbia, naročito onih u oblasti šireg Balkana“, izjavio je Jirži Marek, generalni direktor AirSerbia.

„Kontinuirano se trudimo da proširujemo partnerstva i tako putnicima ponudimo još više mogućnosti. Sa AirSerbia od 2016. godine imamo odlično međulinijsko partnerstvo i vidimo veliki potencijal u našoj novoj codeshare saradnji“, rekao je Robin Hayes, generalni direktor kompanije jetBlue. „Putnici AirSerbia su dobrodošli na našim letovima, a na raspolaganju su im i naše povoljne avio-karte i sjajna usluga.“

Kompanije jetBlue ima sedište u Njujorku (New York) i vodeći je avio-prevoznik u Bostonu, Fort Loderdejl-Holivudu (Fort Lauderdale-Hollywood), Los Anđelesu (Los Angeles), Orlandu i San Huanu (San Juan). Po podacima sa Interneta, kompanija raspolaže sa 285 aviona (48 aparata Embraer E190 i 237 Airbus proizvodnje, najviše modela A320-200 – 130) i porudžbine za još 140 letelica Airbus. Putnicima ove kompanije na raspolaganju su letovi do 104 destinacije širom Sjedinjenih Američkih Država, Latinske Amerike, Kariba, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske. Po podacima iz 2021. godine, u kompanija je bilo radno angažovano više od 22.000 osoba. U toj godini je ostvaren ukupan prihod veći od šest milijardi dolara.

U putničkom i teretnom saobraćaju, AirSerbia leti do više od 80 redovnih i čarter destinacija u Evropi, na Mediteranu, u Severnoj Americi, Aziji i Africi. Posredstvom partnerskih avio-kompanija, u mogućnosti je da ponudi letove do međunarodnih odredišta u Aziji, Australiji, Severnoj Americi i Africi. Pored matičnog aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, AirSerbia leti i sa niškog aerodroma Konstantin Veliki, kao i međunarodnog aerodroma Morava kod Kraljeva.

Izvor: AirSerbia; foto: jetBlue

Pogledajte video zapis o uvođenju u saobraćaj aviona Airbus A321neo u kompaniji jetBlue