AirSERBIA proširuje flotu turbomlaznih aviona

12.04.2022.

Najnovije pojačanje u floti turbomlaznih aviona Er Srbije, Erbas /Airbus/ A319, oznake YU-APN, dobio je vizuelni identitet srpskog nacionalnog avio-prevoznika u Monpeljeu /Montpellier/ u Francuskoj. Prvo sletanje aviona u Beograd se očekuje krajem aprila ili početkom maja, a planirano je da uđe u saobraćaj početkom glavnog dela letnje sezone.

Novi avion Er Srbije imaće konfiguraciju sa 144 sedišta. Tokom preuređenja kabine, koje će se obaviti u srpskoj prestonici, u avion će biti ugrađena sedišta Rekaro /Recaro/ 3520DE, konstruisana tako da zauzimaju manje prostora i putnicima pružaju veći komfor.

„Erbas avioni predstavljaju okosnicu naše flote i izuzetno nam je drago što imamo priliku da predstavimo najnovije pojačanje pred sam pik letnje sezone. Uključivanjem ovog aviona u flotu olakšano je dalje širenje mreže linija koje smo najavili za ovu godinu, kao i povećanje frekvencija na postojećim. Bićemo u prilici da značajno unapredimo našu operativnu efikasnost i povećamo kapacitete kako bismo odgovorili na potražnju, dok ćemo renoviranjem kabine putnicima obezbediti veći komfor i udobnost“, izjavio je Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije.

Avion je opremljen sa dva motora IAE V2524-A5, dugačak je 33,84 m sa rasponom krila od 35,8 m. Najveća brzina koju može da dostigne tokom krstarenja iznosi oko 871 km/h, dok je maksimalni dolet sa punim kapacitetom 6.940 km.

Ovaj avion će biti deseti Erbas A319 u floti Er Srbije, koju trenutno čine i po jedan erbas A330 i A320, po jedan ATR 72-600 i ATR 72-500 i tri aviona ATR 72-200. Srpska nacionalna avio-kompanija je u januaru započela veliku obnovu svoje regionalne flote, koja će se finalizovati do kraja godine. Izvor: AirSerbia