AirSERBIA uspostavila letove ka Rostovu na Donu

07.06.2021.

Letom JU 676, avionom Airbus A319, AirSERBIA je 4. juna uspostavila direktne letove na novoj liniji između Beograda i Rostova na Donu. Srpska nacionalna avio-kompanija će do svoje četvrte destinacije u Ruskoj Federaciji saobraćati dva puta sedmično, petkom i nedeljom (petkom polazak iz Beograda u 13.40, sletanje na aerodrom Platov u 17.40; polazak povratnog leta u 20.15, sletanje u Beograd u 22.30 časova; nedeljom polazak iz Beograda u 20.30, sletanje u Rostov na Donu u ponedeljak u 00.30, povratni polazak za Beograd u ponedeljak u 02.45, sletanje na surčinski aerodrom u ponedeljak u 05.00 časova – sva vremena su lokalna).

Inauguracioni let je dočekan tradicionalnim pozdravom – “vodenim topovima” na Međunarodnom aerodromu Platov, jedan od najnovijih ruskih aerodroma, otvoren 2017. godine. Svečanoj ceremoniji koja je upriličena tim povodom prisustvovali su ministar saobraćaja Rostovske oblasti, Vladimir Okunev, izvršni direktor aerodroma Platov, Aleksandar Serov i šef odeljenja za planiranje mrežne rute AirSERBIA, Bojan Aranđelović.

“Raduje nas što, uprkos trenutnim okolnostima, dodatno širimo mrežu destinacija i jačamo svoje prisustvo u Rusiji, koja za kompaniju predstavlja strateški izuzetno važno tržište. Drago nam je što unapređenjem naše ponude doprinosimo jačanju komercijalne i turističke aktivnosti između naše dve države. U prilog tome svedoči velika potražnja i dobra popunjenost letova ka Rostovu na Donu u narednom periodu”, izjavio je Jirži Marek /Jiří Marek/, direktor komercijale i strategije u AirSERBIA.

Poznat pod imenom “vrata Kavkaza”, Rostov na Donu predstavlja jedan od najvećih gradova evropskog dela Rusije (prema popisu stanovništva iz 2010, u gradu je živelo 1.089.851 stanovnika), politički je, kulturni i privredni centar juga Ruske Federacije. Srpska nacionalna avio-kompanija je uspostavljanje vazdušne veze sa Rostovom na Donu planirala u junu 2020. godine, ali je početak letova prolongiran zbog situacije izazvane globalnom pandemijom virusa Covid-19.

„Uvek nam je drago da vidimo nove avio-kompanije na aerodromu Platov. Nadamo se dugoj i obostrano korisnoj saradnji sa kompanijom AirSERBIA. Nova ruta od Rostova na Donu do Beograda je veoma važna, jer podstiče dalji razvoj međunarodnih i domaćih letova. Beograd je važan transportni centar u jugoistočnoj Evropi, dok Platov ima dobro razvijenu mrežu direktnih letova do ruskih regiona. Ovi faktori poboljšavaju šanse za razvoj aerodroma u Rostovu na Donu kao čvorišta avio-saobraćaja. Štaviše, Platov već ima uspešno iskustvo kao čvorište za opsluživanje letova iz ruskih regiona ka inostranstvu,” izjavio je Aleksandar Serov, izvršni direktor Međunarodnog aerodroma Platov.

Red letenja na ovoj liniji prilagođen je tako da pruža pogodne konekcije sa brojnim gradovima iz mreže AirSERBIA, kao što su Atina, Bukurešt, Istanbul, Larnaka, London, Ljubljana, Tivat, Pariz, Podgorica, Prag, Sarajevo, Skoplje, Solun, Tirana i Cirih. Direktan let između Beograda i Rostova na Donu u proseku traje dva sata i 50 minuta.

AirSERBIA je takođe obnovila letove do Krasnodara, a 8. juna obnavlja i avio-saobraćaj do Sankt Peterburga – dve destinacije do kojih su letovi bili privremeno obustavljeni usled pandemije virusa Covid-19.

Izvorи: AirSERBIA, Aerodrom Platov /Fb/

Napomena redakcije:

Ukoliko bi putnik iz Beograda poleteo za Rostov na Donu 11. juna, a vraćao se 21. juna, povratna karta u Economy Standard klasi (ručni prtljag + jedan prtljag mase do 23 kg), 7. juna 2021, po kalkulatoru na oficijelnom sajtu AirSERBIA, koštala bi 55.896 dinara sa svim taksama.