Anhui Ankai: samo na struju

27.02.2010.

Mada jedan do starijih i većih proizvođača autobusa, uz to sa izuzetno širokim asortimanom, kineska kompanija Anhui Ankai je na prošlogodišnjem sajmu autobusa u belgijskom Kortrijku (najvećoj izložbi te vrste u Evropi u 2009-toj) nastupila gotovo bez adekvtane promocije, neprimetno, skrajnuta u novoj hali koja je prošle godine prvi put bila uređena za izlaganje. A imala je šta da pokaže: jedini veliki autobus sa pogonom samo na struju!

Za Evropu nesvakidašnja konfiguracija sedišta u srednjem delu vozila

Oznaka mu je tipično kineska, dugačka i sasvim nerazumljiva – HFF6121G03EV. Iza nje je autobus koji pomalo lični na Setrina dela, što je razumljivo, budući da Anhui Ankai Automobile Co. duže od 15 godina sarađuje sa poznatom nemačkom markom, a po njenoj licenci za lokalno tržište proizvodi autobuse po spoljašnjosti tek malo različite od originala. Modeli koji nisu pod licencom podsećaju na Setre, ali i na autobuse drugih evropskih marki, jer od njih (bez otkupa indstrijskih prava) «posuđuju» i konstrukciona rešenja, što se u Kini smatra sasvim normalnim!

Još neobičnije je što je napred, iznad levog prednjeg točka dečije sedište - po aktuelnim evropskim bezbednosnim propisima

Kortrijski eksponat je uobičajenih evropskih gabartita za solo gradski niskopodni autobus: dužine 12, širine 2,55, visine 3,1 m, međuosovinsko rastojanje je 6,1 m, napred su disk, pozadi doboš kočnice. Prevozi samo 67 putnika (oprema se sa 26-38 sedišta) jer je deo ukupne mase od 18 tona «angažovan» za baterije kapaciteta 500 Ah. Ovo vozilo sa nultom emisijom ima autonomiju do 200 km, do punog kapaciteta baterije se puni za četiri sata, a proizvođač uverava da za 1.000 km potroši samo 110 kWh struje.

Ne baš originalan panel s instrumentima, posebno ako se u obzir uzme, u ovom trenutku, nimalo atraktivna cena

Cena nimalo kineska: 350-400.000 evra, što, barem za sada, nije posebna preporuka za prodor i u Evropu.