ATR razvija sledeću, ekonomičniju i ekološki održiviju generaciju svojih najprodavanijih aviona

20.05.2022.

ATR, svetski lider u regionalnoj avijaciji, objavio je planove za sledeću generaciju svoje najprodavanije porodice aviona do 2030. godine – ATR EVO.

Plan predviđa napredan dizajn i nove pogonske jedinice sa hibridnim karakteristikama. Na avionima nove generacije biće primenjene inovativne tehnologije koje će omogućiti značajna poboljšanja performansi, ekonomije i ekološke održivosti.

Novi eko-dizajn trebalo bi da dobiju propeleri i kabina, a verovatno i kokpit sa novim sistemima. ATR EVO ostaje dvomotorni turboprop koji će moći da pokreće 100% održivo vazduhoplovno gorivo (SAF – Sustainable Aviation Fuel).

Generalni direktor ATR-am Stefano Bortoli: „Sledeća generacija naših aviona biće korak napred u odgovornom avio saobraćaju. Kada stigne na tržište, novi ATR EVO će utrti put ka dekarbonizovanoj avio budućnosti, što uključuje smanjenje potrošnje goriva od 20% i 100% SAF kompatibilnost. Novi avion će emitovati 50% manje CO2 od regionalnog mlaznjaka koji pokreće konvencionalni kerozin. Kada se koristi 100% SAF, njegove emisije će biti blizu nule.”

Fabris Vautier / Fabrice Vautier/, ATR SVP Commercial: „ATR ‘EVO će biti još ekonomičniji, sa dvocifrenim uštedama operativnih troškova postignutim posebno kroz 20% manju potrošnju goriva i 20% smanjenja ukupnih troškova održavanja. To znači da avio kompanije mogu profitabilnije opsluživati kraće rute, a korisnici avio prevoza mogu imati koristi od veće povezanosti, važnijih usluga i većeg ekonomskog razvoja. Naš cilj je da nastavimo da nudimo klijentima i društvu sve inkluzivniji i odgovorniji vazdušni prevoz.”

Stefan Viala / Stéphane Viala/, ATR SVP inženjering: „Uputili smo zahtev za informacije glavnim proizvođačima motora za razvoj novog pogona koji će kombinovati tehnologije postojeće i buduće generacije. ATR EVO će imati poboljšane performanse – vreme za penjanje i poboljšanu kabinu, uz povećanu upotrebu lakših bioloških materijala. Reciklabilnost će takođe biti u središtu našeg novog dizajna.” U narednim mesecima, ATR će raditi sa avio-kompanijama, proizvođačima motora i dobavljačima sistema, sa ciljem da program razvoja nove generacije aviona pokrene do 2023. godine.