Auto-kran s pogonom na struju iz javne električne mreže

28.07.2023.

Čeljabinska mašinska fabrika (Челябинский механический завод) иsporučila je kupcu u Kemerovu auto-dizalicu Čeljabinsk serije ECO sa električnim pogonom. Ova opcija omogućava da auto-dizalica za pogon hidrauličkog (podiznog) sistema koristi naizmeničnu struju pod naponom 380V/ 50Hz, koji je, po pravilu, dostupan na bilo kom gradilištu. Auto-dizalica KS-55732 nosivosti 25 tona i dužine strele 33 metra radiće u pogonima jednog od vodećih preduzeća hemijske industrije u Rusiji, specijalizovanog za proizvodnju azotnih đubriva.

Zaposleni predstavništva ЧелябКранСбыт u Sibirskom federalnom okrugu (ekskluzivni distributer ČMZ) primetili su da je oprema za dizanje na električni pogon u stabilnoj potražnji od kupaca: poslednjih godina nekoliko jedinica auto-dizalica koje teret podižu uz pomoć elektromotora isporučeno je kupcima iz Sibira i Dalekog istoka.

Potražnja za opremom za dizanje koja radi iz “utičnice” objašnjava se brojnim  razlozima: auto-dizalice s električnim pogonom krana ne emituju nikakve štetne materije u vazduh, tj. ne zagađuju životnu sredinu; dizalice s ovom opcijom mogu se koristiti za širok spektar operacija utovara i istovara unutar zatvorenih prostora sa nedovoljnom ventilacijom (na primer, u radionici ili skladištu); elektromotor za pogon hidrauličkog sistema dizalice (umesto dizelaša na vozilu/šasiji) proizvodi manje buke pa oprema može da radi i noću. Još jedna prednost električnog pogona je smanjenje troškova održavanja i potrošnog materijala: povećava se radni vek dizel-motora šasije (kamiona na koji je dizalica ugrađena), a vlasnik/korisnik vozila štedi na dizel gorivu.

Oprema sa električnim pogonom za rad dizalicom uključuje kabl dužine 25 metara za povezivanje dizalice na električnu mrežu.

Operator auto dizalice s pogonom na struju treba da izvrši samo nekoliko jednostavnih procedura: isključi motor kamiona/šasije; onemogući priključno vratilo; u kabini kraniste isključiti taster „šasija/ED; priključi kabl za napajanje na mrežu i na kontrolnoj tabli pumpe za ulje pritisne dugme za uključivanje elektromotora (glavni kontakt).

Pritisak ulja u hidrauličnom sistemu (za obavljanje kranskih operacija) kontroliše se ili podnom pedalom u kabini kraniste, ili dugmetom koje se nalazi na kontrolnoj tabli pumpne „stanice“.

Čeljabinska mašinska fabrika je još 2020. prvi put ponudila kupcima opremu za dizanje sa novom opcijom – energetski efikasan modul za pogon radnih operacija (elektromotor). Danas kupac može opremiti električnim pogonom bilo koju čeljabinsku auto-dizalicu nosivosti od 16 do 60 tona iz širokom asortimana ČMZ.

Izvor: ČMZ