Bamiron BG prvi kupac Isuzu Citiport autobusa u Srbiji

05.02.2020.

Pred kraj januara Sejari doo, generalni zastupnik, uvoznik i serviser vozila Anadolu Isuzu za Srbiju, isporučio je prva dva gradska autobusa Isuzu Citiport novom i ujedno prvom kupcu ovog modela u našoj državi – beogradskoj kompaniji Bamiron BG, članici Beobus grupe. Nova vozila će tokom februara 2020. ući u redovnu eksploataciju na određenim linijama gradskog saobraćaja u Beogradu.

Prva dva Isuzu Citiport autobusa u Srbiji pokreće moderan Cummins turbo-dizel motor radne zapremine 6.700 cm3, snage 220 kW/300 KS, sa Euro VI D ekološkim sertifikatom. Oba vozila su opremljena ZF-ovim šestostepenim automatskim menjačem s intarderom, na obe vazdušno oslonjene osovine su disk-kočnice, a standardan deo opreme su bezbednosni elektronski sistemi EBS, ABS i ASR.

U solo verziji, Citiport ima dužinu od 12.030, širinu od 2.550 i visinu od 3.136 mm (ako je opremljen spoljnom klima jedinicom), međuosovinsko rastojanje iznosi 5.850 mm, prednji prepust 2.700, zadnji 3.480 mm. Masa praznog vozila (uključujući pun rezervoar za gorivo od 300 litara i vozača) iznosi 11.500 kg, dok je ukupna dozvoljena masa ovog autobusa 17.900 kg.   

Citiport prevozi ukupno oko 100 putnika. Broj sedišta zavisi od konfiguracije koju želi kupac (od 24 do 28 + tri „prekpapajuća“). U vozilu su predviđena mesta za putnike u invalidskim, odnosno dečijim kolicima, dok rampa na srednjim vratima i kneeling sistem olakšavaju i ubrzavaju ulazak i izlazak. Dodatak komforu i bezbednosti su i trostruki vertikalni rukohvati na više mesta u unutrašnjosti vozila. Anadolu Isuzu tvrdi da je on prvi proizvođač gradskih autobusa koji je u serijsku ponudu uveo ovakvo rešenje. Citiport omogućava i visok nivo komfora za vozača, koji je ogradom odvojen od putničkog prostora.

Po želji prvog kupca, vozila imaju crvenu boju, a opremljena su još i prednjim, bočnim i zadnjim linijskim displejima. Deo standardne opreme je klima-uređaj, ali se za dodatnu ventilaciju na bočnim prozorima nalaze i „leptir“ stakla. Zbog velike frekvencije putnika koje bi trebalo da prevoze u gradskom saobraćaju Beograda, Citiporti za Bamiron BG su opremljeni s troja dvokrilna vrata.

U proizvodnom programu Anadolu Isuzua je i zglobna verzija Citiporta, dužine 18,2 metra, koja, u standardnoj konfiguraciji unutrašnjosti, može da prevozi 155 putnika.

Izvor: Sejari doo