BMC-ovi autobusi za Pančevo

12.10.2011.

Beogradska kompanija Cummins SerboMonte d.o.o., ovlašćeni distributer i serviser turske grupe BMC Sanayi ve Ticaret AS iz Izmira za program autobusa i kamiona, krajem septembra je potpisala ugovor sa gradskom upravom Pančeva za isporuku 12 midibusa Probus 215 SCB, koji će služiti za gradski prevoz u tom gradu. Prva BMC-ova vozila za kupca u Srbiji bi trebalo da budu isporučena u februaru sledeće godine.

Pančevo se odlučilo za jedan od najpopularnijih autobusa u bogatom programu turskog proizvođača. To je vozilo dužine 9.105, širine 2.390, visine 3.050 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 4.455 mm, sopstvenom masom od 8.490, a ukupnom od 13.400 kg. Pokreće ga Cumminsov redni šestocilindrični motor od 6,7 litara sa Euro V sertifikatom od 225 KS i 850 Nm. Verzija za Pančevo će biti opremljena ručnim šestostepenim ZF-ovim menjačem, ali se kupac može odlučiti i za automatsku transmisiju. Na obe vazdušno oslonjene osovine su disk-kočnice. Probus u gradskoj verziji ima 26 sedišta i mesta za još 39 „stajaćih“ putnika.

Cena ovog autobusa zavisi od ugrađene opreme. U standardnoj verziji, sa klima uređajem, integralno ugrađenim usporivačem (ritarderom), carinom i prevozom do Beograda košta oko 100.000 evra.

U kompaniji Cummins SerboMonte kažu da kod potencijalnih kupaca u Srbiji vlada veliko interesovanje i za turističku varijantu Probus 850 TBX2. Za njega, kao i za sve autobuse ovaj proizvođač daje garanciju na kompletno vozilo od dve godine, što je trenutno jedan od najpovoljnijih garantnih uslova za autobuse na našem tržištu.

BMC godišnje proizvodi oko 2.000 autobusa raznih modela od 7,5 m do 18 m, u gradskim, prigradskim i međugradskim varijantama. Ta marka je sve popularnija na zapadnom Balkanu: recimo, u Hrvatskoj je u eksploataciji oko 80 BMC autobusa (samo u Karlovcu 22, a veći broj u Osjeku, Puli, Samoboru…).

U programu BMC su i kamionske šasije, za koje u kompaniji Cummins SerboMonte tvrde da su jeftinije od domaćih slične konfiguracije koje se nude po sebvencionisanim cenama.