Brža isporuka Volvo kamiona uz 3D crteže šasije

18.12.2014.

Volvo 3D šasije_3 Zahvaljujući jedinstvenim 3D crtežima šasije, nadgradnja i šasija za nekoliko Volvo Trucks modela sada mogu da se projektuju istovremeno. To znači da je proces pravljenja nadgradnje, a samim tim i vreme isporuke kupcima, u nekim slučajevima kraće i do 14 dana, bez ugrožavanja visokog kvaliteta.

“Svesni smo da je za naše kupce od vitalnog značaja da se isporuka ne odugovlači u nedogled, jer njihov posao može da stane ili propadne baš kada im je određeni  kamion dostupan. Zato je veoma dobar osećaj kada možemo da doprinesemo poboljšanju ovih procesa“, kaže Peter Hardin, menadžer za kompletirana vozila.

Oko 65 odsto novih Volvo FM kamiona je nadgrađeno kod eksternih isporučilaca
Oko 65 odsto novih Volvo FM kamiona je nadgrađeno kod eksternih isporučilaca

Što je nadgradnja komplikovanija, toliko je veći vremenski period pre nego što kamion bude dostupan kupcu. Jedan od načina da se ubrza ovaj proces je da se nadgradnja proizvodi u isto vreme sa kamionom. Pa ipak, da bi se odredila tačna visina i zapremina koje su neophodne za određene komponente i da bi se nadgradnja tačno uklopila sa šasijom, isporučilac nadgradnje mora posedovati detaljne informacije o dimenzijama šasije. Imajući to u vidu, Volvo Trucks je razvio napredne trodimenzionalne (3D) crteže, koji su sada na raspolaganju proizvođačima nadgradnje preko internet baze podataka.

“Najveća prednost 3D crteža je ta da omogućuju paralelni proces rada tokom kojeg šasija i nadgradnja mogu biti proizvedeni istovremeno, umesto jedno za drugim. Jednostavno, isporučilac nadgradnje više ne mora da čeka da se kamion proizvede da bi saznao ključne informacije o šasiji“, kaže Tor Hesselgren, iz službe za razvoj nadgradnji u Volvo Trucks.

Modeli Volvo FH, FM i FMX su opremljeni fleksibilnim šasijama koje se lako nadgrađuju zahvaljujući pravom i paralelnom okviru, bez isturenih zakivki i dobroj širini šasije
Modeli Volvo FH, FM i FMX su opremljeni fleksibilnim šasijama koje se lako nadgrađuju zahvaljujući pravom i paralelnom okviru, bez isturenih zakivki i dobroj širini šasije

Dostupnost jedinstvenih 3D materijala o šasijama omogućava proizvođaču nadgradnje da precizno vidi kako će šasija izgledati i pre nego što se proizvede; sve je uključeno u crteže, od položaja zadnje osovine pa do visine kardanskog vratila i sistema kablova. Sve je moguće uraditi: zumirati do najsitnijih detalja, okretati maketu kamiona i posmatrati je odozgo, odozdo i sa strane.

Dostupnost 3D crteža proizvođačima nadgradnje, zajedno sa novom i fleksibilnijom Volvo Trucks platformom šasije (to znači da šasija u velikoj meri može da bude pripremljena za proizvođača nadgradnje već prilikom montaže u Volvo Trucks fabrici), znači da se vreme isporuke prema kupcu može smanjiti za 7 do 14 dana.

3D crteži su dostupni preko zajedničke web baze podataka (Volvo Bodybuilder Instructions) koja je na raspolaganju proizvođačima nadgradnje u EMEA i APAC regionima. 3D crteži postoje za (Euro VI) modele Volvo FM, FMX, FH i FL/FE.

Svi crteži koji su generisani, bilo u 2D ili 3D formatu, geometrijski su precizni i jedinstveni za svaku šasiju. Jedini elementi koji su isključeni zbog konkurencije su motori i instalacije motora. Kutija za akumulator je uvršćena u crteže, tako da je proizvođač nadgradnje može uključiti u svoje kalkulacije.