Busworld Kortrijk – najveća svetska izložba autobusa u ovoj godini

12.10.2013.

Bw 2013_najava_1Iz belgijskog Kortrijka stiže informacija da je sve spremno za najveću međunarodnu izložbu gradskih i turističkih autobusa, koja se tradicionalno održava u halama Kortrijk Xpo centra. Ove godine ta sajamska manifestacija je za publiku otvorena od 18. do 23. oktobra.

Busworld Kortrijk 2011
Busworld Kortrijk 2011

Podsećamo, Busworld je nastao 1971-ve, na inicijativu Belgijske federacije autobuskih operatera. Sva zarada ostvarena na ovoj izložbi se već godinama ulaže u promociju i za interese autobuskog sektora.

Mieke Glorieux, direktor Busworld Kortrijk, saopštava da je izložbeni prostor u potpunosti rezervisan, da 380 izlagača dolazi iz 32 države. Ove godine je više izlagača, a pretpostavlja se da će biti i više posetilaca nego 2011-te, kada je istoimenu manifestaciju posetilo 31.698 ljudi.

Proizvođači autobusa i komponenata po pravilu ovu izložbu koriste da prikažu najnovije modele, delove i usluge, jer im Busworld u Kortrijku omogućava da se predstave širokom auditorijumu stranih posetilaca i medijskih poslenika.

Busworld Kortrijk 2011
Busworld Kortrijk 2011

Na Busworld 2013 se očekuje mnogo novih autobusa i turističkih „kočija“, jer Euro VI emisioni standardi postaju obavezni u Evropskoj uniji od januara 2014. Od prvog uvođenja graničnih vrednosti, pre nešto više od dvadeset godina, nivo emisije štetnih materija iz dizel motora je opadao korak po korak – sada su vrednosti nekih od parametara gotovo ništavne.

Jedna od najznačajnijih karakteristika Euro VI motora je neverovatno nizak nivo buke koju proizvode – ne samo u slobodnom hodu („na leru“), već i pri punom „gasu“. Ovo je posebno dobrodošlo za putnike koji putuju na velike razdaljine u međugradskim ili turističkim autobusima, ali je jednako važno i u gradskim autobusima, kako vozaču i putnicima, tako ljudima koji žive i rade pored autobuskih linija. Tome će pomoći da koncept Bus Rapid Transit (BRT), koji razvija nekoliko proizvođača, postane prihvatljiviji i bude stvarna alternativa tramvaju, uz mnogo niže kapitalne i infrastrukturne troškove. Očekuje da će ovo biti istaknutno na seminaru Busworld akademije, na kojem će biti predstavljen uspešan BRT Transmilenio u Bogoti, Kolumbija.

Busworld Kortrijk 2011
Busworld Kortrijk 2011

Euro VI motori će takođe biti od koristi u hibridnim pogonskim sistemima . Oni su još uvek u procesu usavršavanja , sa karakteristikama koje omogućavaju da vozilo radi u potpuno električnom režimu kada se približava ili odlazi sa autobuskih stajališta. U hibridnim vozilima koja su ušla u serijsku proizvodnju postignute su velike uštede u potrošnji goriva.

Neki stručnjaci veruju da je hibrid jednostavno faza u razvoju ka potpuno električnim autobusima. Trenutno, glavni limit je autonomija koja se može postići u vožnji samo na struju. Ako je u autobus ugrađeno toliko baterije da struje bude za ceo radni dan, onda se neminovno ozbiljno povećava masa vozila, što se negativno odražava na ekonomičnost eksploatacije. Odgovor dolazi kroz različite oblike brzog punjenja – bilo na svakom terminusu (okretnici – kraju/početku linije) ili na prometnim stanica na liniji. Rešenja, između ostalog, uključuju i induktivno punjenje, kojim autobus brzo može da dobije dovoljno energije iz ploče na površini puta ili kablova ispod nje. U razvoju su i sistemi koji koriste opremu za punjenje iznad autobusa (batetije se strujom pune tako što se na terminusu ili stajalištu podigne pantograf ugrađen na krov vozila). Neke od ovih tehnologija će biti predstavljene u Kortrijku, dok će vozila sa alternativnim pogonskim grupama biti testirana tokom evropske nedelje turističkih „kočija“ i autobusa European Coach & Bus Week.

Međugradski i turistički autobusi će verovatno nastaviti da koristi dizel motore u mnogo godina koje dolaze. Na većini modela ugradnja Euro VI agregata će predstavljati izazov, jer se za čišćenje izduvnih gasova ugrađuju veći i teži rashladni i filtracioni sistemi. Dodatni bezbednosni sistemi će u dogledno vreme postati obaveza, tako da se konstruktori suočavaju i sa izazovima u održavanju maksimalno dozvoljenih osovinskih opterećenja.

Nije slučajno da „Održiva mobilnost“ ostaje osnovna tema i Busworlda 2013-te, kao što je to u Kortrijku bila i 2011.

Jedan od trendova u ovoj industriji u poslednjih nekoliko godina je bio brz prodor novih elektronskih sistema. Svi finalisti i proizvođači komponenata nastoje da ponude dijagnostičke sisteme koji prate vozilo i performanse vozača. Recimo, takozvani pametni sistemi za identifikaciju karata su već u širokoj upotrebi. Kupci novih autobusa, kao i njihovi korisnici, sada očekuju da u vozilu imaju i bežičnu internet konekciju. Ove i mnoge druge novine će moći da se vide u Kortrijku.