Busworld Turkey prvi put u Izmiru

20.03.2018.

Sedma sajamska manifestacija Busworld Turkey prvi put se održava u Izmiru. Prethodnih šest je, podsećamo, održano u u Istanbulu. Najveći izložbeni prostor u regionu otvara vrata za izlagače i posetioce 19. aprila, a velika autobuska smotra traje do  21. aprila 2018. godine. Održava se u halama A i B Izložbenog centra Fuar Izmir.

Prva izložba Busworld organizovana je u Kortrajku, u Belgiji, 1971. godine. Za proteklih 47 godina stekla je međunarodno priznanje autobuske industrije – kao najstariji i najcenjeniji specijalizovani sajam u ovoj branši, ne samo u Evropi, već i čitavom svetu. Busworld je, naime, svoj internacionalni karakter potvrdio organizovanjem istoimenih sajamskih manifestacija u Turskoj, Rusiji, Indiji, Brazilu, i Indoneziji. Prvo tursko „izdanje“ organizovano je 2007. godine.

Busworld Turkey 2018 će po sedmi put okupiti proizvođače autobusa, komponenti, pogonskih agregata, prenosnih sistema i opreme za njih sa nekoliko kontinenata. Za izlagače i posetioce ovo će biti još jedna prilika za uspostavljanje novih kontakata sa partnerima iz Turske i okolnih država.

Busworld Turkey 2016 – Istanbul

Na poslednjem Buswolrdu organizovanom i Istanbulu 2016. godine učestvovalo je 145 kompanija – 122 iz Turske i 23 iz inostranstva, iz 12 država. Izložbu je razgledalo 11.078 profesionalnih posetilaca, među njima 1.519 iz inostranstva, a događanja na ovoj fešti perom i kamerom propratio 51 novinar iz inostranih štampanih i elektronskih medija.

Štand kompanije BMC na Busworld Turkey 2016 u Istanbulu

Za predstojeću izložbu u Izmiru, najveću autobusku manifestaciju u 2018. ne samo u Turskoj već i u širem evroazijskom okruženju, domaći proizvođač autobusa BMC Otomotiv rezervisao je najprostraniji štand u istoriji Busworlda u Turskoj: kompanija, koja je redovni učesnik Busworld Evropa u Belgiji i na prethodnim izložbama Busworld Turkey, ovog aprila će izložiti eksponate na površini od 3.000 m2, što jasno naglašava ambicije BMC Otomotiva u autobuskom sektoru, ali istovremeno potvrđuje da se kompanija snažno oslanja na Busworld kao renomiranog sajamskog partnera.

Pored autobusa, midi i mini busa, svoje najnovije proizvode i usluge će predstaviti brojne kompanije iz prateće industrije. Svoje učešće na Buworld Turkey 2018 su potvrdila velika međunarodna imena kao što su Allison Transmission, Cummins, Webasto, ZF i drugi.

Fuar Izmir

Busworld Academy, izuzetno koristan prateći program manifestacije Busworld, po treći put organizuje svoj kongres tokom Busworld Turkey: za  20. april je zakazan celodnevni program s temom Budućnost autobuske mobilnosti. Izuzetno stručni i kompenetni učesnici su pripremili prezentacije o digitalizaciji, udobnosti putnika, dizajnu autobusa, informaciono-zabavnim sistemima u tim sredstvima javnog prevoza, mobilnosti, evoluciji ekoloških normativa na putu ka autobusima sa niskim emisijama štetnih materija u izduvnim gasovima, bezbednosti putnika, poslovnim modelima, analize tržišta itd. Biće organizovane tri bloka zanimljivih diskusija: tržišni trendovi, e-autobusi i bezbednost i tehnologije u gradskim autobusima. Posetioci mogu odabrati prezentacije koje su im zanimljive i kombinovati kongres sa posetom izložbi. Ulaz na kongres Busworld Academy je besplatan, ali organizator podseća da je registracija obavezna, jer je broj mesta ograničen. Detaljan program je dostupan na sajtu www.busworldacademy.org.

Fuar Izmir

Posle Istanbula i Ankare, Izmir je sa oko 4,3 miliona stanovnika treći najveći grad u Turskoj. Ne samo da je veoma zanimljiv za turiste, već je to i važna luka s intenzivnom poslovnom i komercijalnom aktivnošću. Značajan doprinos tome od marta 2015. daje i novosagrađeni sajamski kompleks Fuar Izmir na 330.000 m2, na kome su četiri hale s najsavremenijom tehnološkom infrastrukturom (119.400 m² otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora, 15.600 m² prostranih holova, parking na 93.000 m² za 2.500 vozila, 16.000 m² za prateće ugostiteljsko trgovinske sadržaje itd). Već i ovi podaci svedoče da će Busworld Turkey 2018 imati sve infrastrukturne preduslove da bude još jedna u nizu uspešnih istoimenih sajamskih manifestacija.