Busworld Turkey vraća se u Istanbul

31.01.2020.

Osmo „izdanje“ Basvolrd Turska /Busworld Turkey/, u organizaciji Busworld International i njegovog turskog partnera HKF Trade Fair, održaće se od 5. do 7. marta 2020. na poznatom mestu – u istanbulskom izložbenom centru CNR EXPO, u blizini doskora glavnog međunarodnog aerodroma Kemal Ataturk.

Ovako je bilo 2012. godine, a ovog marta ponovo na starom mestu – u velikom izložbenom kompleksu CNR EXPO u blizini nekada glavnog istanbulskog aerodroma Kemal Ataturk

Busworld, sajamska manifestacija s bezmalo pedesetogodišnjom istorijom, već davno je „preskočila“ belgijske granice i danas slovi ne samo za najstariju usko specijalizovanu, već i najveću i najcenjeniju smotru u autobuskoj branši. Prvi Buwsorld Turkey organizovan je 2007. godine u Istanbulu . Tamo je održano i narednih šest „izdanja“. Sedmo je 2018. godine „gostovalo“ u Izmiru, čiji se ogroman i dobro uređen sajamski kompleks poslovnom svetu i publici ipak pokazao manje atraktivnim od istanbulskog. Busworld Turkey 2018 je u Izmiru ugostio 112 kompanija – 83 domaće i 29 iz inostranstva (iz 16 različitih država). Organizator je registrovao 10.040 profesionalnih posetilaca iz 107 država iz celog sveta, a tu značajnu izložbu autobusa, midi i minibuseva, prateće opreme i usluga medijski je propratilo 39 partnera.

Za ovogodišnji Busworld Turkey do kraja januara prijavilo se 114 ulesnika. Na površini od 6.868 m2 svoju najnoviju ponudu će izložiti pretežno domaći karoseristi – Anadolu Isuzu, Karsan, Otokar, Bur-Can, Can Can, Erduman i Karadağ.

Štand Anadolu Isusu za Busworld Turkey 2016

Anaolu Isuzu najavljuje predstavljanje modela Citiport 18, Citiport 12 CNG, Novociti Volt, Novo Lux i Turquoise. Karsan, jasno fokusiran na vozila sa nultom emisijom, na ovoj manifestaciji bi trebalo da predstavi midibuse Jest Electric i Atak Electric. Otkako je Jest Electric predstavljen u novembru 2018. godine, u osam država je do sada  prodato sedamdesetak tih vozila. Atak Electric, predstavljen je u junu prošle godine, već je prodat u „tiražu“ od dvadesetak primeraka.

Deo atmosfere sa Busworld Turkey 2016

Na lista izlagača je 40 novih – iz Turske, Kine, Nemačke, Italije, Portugala, Španije, Švedske i Tajvana. Jedan od njih je i Makersan, turska kompanija koja će na Busworldu predstaviti jedinstveno rešenje: jedan ključ koji otvora vrata, prtljažne pregrade, pregrade motora, vrata toaleta, male kontejnere, pregradu za sitnice na instrument panelu…

Po četvrti put, u vreme održavanja istanbulskog sajma, organizuje se i Kongres Busworld akademije. U četvrtak, 5. i petak, 6. marta, posetioci mogu prisustvovati različitim seminarima, a glavna tema je „Održivi autobuski sistemi za pametne gradove“. Populacija koja živi u gradovima svakodnevno se povećava: procenjuje da će do 2050. godine sedamdeset odsto svetskog stanovništva živeti u gradovima. Ova prognoza otkriva potrebu za boljom mobilnošću unutar sve većih i sve zagušenijih gradova pa će učesnici akademije pokušati da sugerišu kako se primenom digitalnih alata i alternativnih goriva mogu smanjiti zagađenja okoline, buka i nesreće nastale u masovnom drumskom prevozu putnika.

Za sve koji su na bilo koji način uključeni u ovaj vid transporta – bilo da su prevoznici, naučnici ili da rade za organe vlasti, kombinovana poseta izložbi i prisustvo nekom od seminara u okviru Busworld Academy sjajna je prilika za sticanje novih informacija o današnjim i sutrašnjim kretanjima u autobuskoj branši. Ulaz na Kongres Busworld akademije u Istanbulu je besplatan. Međutim, registracija je obavezna, a broj mesta ograničen. Detaljan program dostupan je na web stranici Busworld akademije www.busworldacademy.org.

„Ponosni smo što se vraćamo u Istanbul kako bismo održali prvu izložbu Busworld u 2020. godini, koja je, inače, druga najveća u našem portfelju. Računamo da ćemo od 5. do 7. marta u Istanbulu dočekati mnoge relevantne reprezente u autobuskoj industriji“, kaže menadžer poslovnog razvoja u Busworld International, Vincent Dewaele.