DAF uvodi novu verziju modela LF – Aerobody

08.02.2014.

workhouseDAF uvodi u ponudu novu verziju modela FL – Aerobody. To je distributivni kamion ukupne mase 12 tona koji se isporučuje sa fabrički napravljenom aerodinamičnom PACCAR nadgranjom. U kombinaciji sa specijalno razvijenim setom usmervača vazduha (spojlera) iznad i oko kabine, ovakvom verzijom se u distributivnom prevozu postiže značajna ušteda u potrošnju goriva i emisiji ugljen-dioksida.

Za optimalno strujanje vazduha krov nadgradnje u delu koji se naslanja na kabinu je blago izdignut (da bi „pratio“ liniju spojlera na krovu), a usmerivači vazduha su ugrađeni i na bočnim stranama iza kabine. Na zadnjem delu krov se blago spušta do uobičajene visine ovakvih nadgradnji.

Zahvaljujući aerodinamičkim unapređenjima, s ovako opremljenom verzijom su moguće uštede goriva veće od 4 %. DAF uverava da pri konstatnoj („krstarećoj“) brzini od 85 km/h novi LF sa Euro VI motorom i Aerobody nadgradnjom postiže i do 8% manju potrošnju goriva u poređenju sa vozilom opremljenim konvencionalnom („pravougaonom“) nadgradnjom.

LF Aerobody, kompletiran PACCAR nadgranjom, proizvodi se gde i ostale verzije ovog modela – u Leyland Trucks (PACCCAR-ovoj) fabrici u Velikoj Britaniji. Ova aerodinamička nadgranja je dostupna sa unutrašnjim dužinama od 6,75 i 7,05 metara, koje su pogodne za prevoz 16 ili 17 Eura paleta. Za dodatno olakšavanje posla posadi, pri utovaru i istovaru, pozadi je, kao deo standardne opreme, fabrički ugrađa hidraulična rampa. LF Aerobody je dostupan i sa opcionim vratima na desnoj strani nadgradnje.

Kao i ostale verzije u sveobuhvatnoj LF seriji, i LF Aerobody krase dobre performanse u vožnji i svestrana upotrebljivost. Mali krug okretanja, lak pristup kabini i mala sopstvena masa ovu verziju čine idealnom za intenzivan distributivni prevoz. LF Aerobody je dostupan sa više ekonomičnih Euro VI motora: 4,5-litarskim, četvorocilindarskim PACCAR PX-5 i 6,7-litarskim, šestocilindarskim PACCAR PX-7 pogonskim agregatima, snage od 112 do 168 kW/152-253 KS.