DHL poručio 44 električna kamiona Volvo Trucks

14.05.2022.

Volvo Trucks i Deutsche Post DHL Group potpisali su sporazum o saradnji kako bi ubrzali prelazak na vozila bez emisije izduvnih gasova. DHL namerava da intenzivira prelazak na teške električne kamione naručivanjem 44 nova električna Volvoa. Porudžbina uključuje 40 električnih kamiona Volvo FE i Volvo FL, koji će se koristiti za dostavu paketa u gradskom transportu.

Električni kamioni za duže rute su takođe deo porudžbine – DHL je odlučio da takva Volvo vozila počne da koristi za regionalne transporte, počevši sa četiri Volvo FM Electric u Velikoj Britaniji. Prvi kamioni su već naručeni – šest od DHL Parcel UK i dva od DHL Freighta. Eksploatacija ovih vozila bi za Deutsche Post DHL Group trebalo da rezultira godišnjom uštedom od skoro 225.000 litara dizel goriva i oko 600 tona manjom emisijom ugljen-dioksida.

Važan faktor u odluci DHL-a da ubrza prelazak na vozila sa nultom emisijom je pozitivno iskustvo koje ima sa korišćenjem električnog kamiona Volvo u Londonu: od novembra 2020. koristi se za isporuke u takozvanom režimu „poslednje milje“ u trgovačkom kvartu Vest End /West End/. Vozilo je bilo prvi potpuno električni komercijalni teški kamion koji se koristio za urbanu logistiku u Velikoj Britaniji.

Volvo Trucks je vodeći proizvođač na tržištu teških, potpuno električnih kamiona u Evropi, sa udelom od 42% u 2021. Serijsku proizvodnju kamiona sa potpuno električnim pogonom Volvo Trucks je započeo 2019, kao jedan od prvih kamionskih brendova u svetu koji se odlučio na proširenje ponude takvim vozilima. Kompanija je do sada isporučila električne kamione širokom spektru kupaca u Evropi, Severnoj Americi i Australiji.

Izvor: Volvo Trucks