Do FAP-ova i dalje uz subvencije

25.02.2011.

Vlada Republike Srbije je produžila program pomoći FAP-u, koji podrazumeva subvencije za kupovinu kamiona i specijalnih vozila uz popust 20 odsto, kao i mogućnost zamene staro za novo uz popust od 10 odsto i odobravanje povoljnih bankarskih kredita uz kamatu od 4,5 % na godišnjem nivou sa periodom otplate od sedam godina.
Pravo kupovine novih kamiona u skladu sa ovom uredbom imaju fizička i pravna lica koja imaju prebivalište, odnosno sedište na teritoriji Republike Srbije, kao i vlasnici kamiona ili osobe koje poseduju važeće ovlašćenje za upravljanje, raspolaganje i odjavljivanje kamiona, uz nekoliko uslova. Prvi je da su kamioni koji se predaju u zamenu za nova vozila proizvedeni pre 1.januara 1996. godine i da su bili registrovani do 1.januara 2011-te; da ne ispunjavaju ekološke standarde propisane Euro III normativima; da im je posle 1. januara 2011. istekla registracija, ali da su u skladu sa važećim propisima kompletni i u voznom stanju.
Pri kupovini staro za novo mora se posedovati i potvrda o predaji starog kamiona, izdata od ovlašćenog centra za reciklažu i dokaz da je kamion odjavljen (izdaje ga Ministarstvo unutrašnjih poslova).
U FAP-ovom programu su vozila saobražena aktuelnim evropskim ekološkim propisima (uključujući i ona sa Euro V motorima), koja su, i bez subvencija, bila osetno jeftinija od uvozne konkurencije, pa je kupovina kamiona iz Priboja dvostruko dobra investicija jer doprinosi i da do daljeg ”preživi” jedini domaći proizvođač teških komercijalnih vozila.