Do kraja oktobra novih 30 solo autobusa u gradskom saobraćaju Beograda

06.09.2015.

Poseta_Ikarbusu_3Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, posetio je 5. septembra Akcionarsko društvo Ikarbus i obišao proizvodnju autobusa koji će u septembru i oktobru biti isporučeni Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd, kako bi se uverio da će svi rokovi biti ispoštovani.

Gradonačelnik je rekao da je u aprilu potpisan ugovor sa Ikarbusom o isporuci 30 novih autobusa gradu Beogradu i dodao da je rok za prvih deset 21. septembar, za drugih deset 6. oktobar i za poslednjih deset 21. oktobar.

„Proizvodnja teče po planu i do kraja oktobra Beograđani će imati priliku da se voze u novih 30 solo niskopodniih autobusa. Insistiramo da svi oni koji rade za Grad ispune obaveze i da nam robu dostave na vreme. Sva ova vozila će imati video nadzor, pristup Internetu, brojače putnika, klima uređaje, ali i Mercedesove motore koji mogu da pređu gotovo 1,8 miliona kilometara bez većih popravki. Poslednja nabavka ovakvih autobusa je bila realizovana 2011. godine, dok je 2008. nabavljevno 45 takvih vozila“, napomenuo je Mali.

Poseta_Ikarbusu_1Novih 30 solo autobusa sa Mercedesovom mehanikom će biti crvene boje – kako su Beograđani izabrali, a od 1. januara 2016. najveći broj vozila u beogradskom gradskom prevozu bi trebalo da bude u toj boji.

„Sada je u više od 120 vozila već ugrađen besplatan pristup Internetu, a dobili smo uveravanja da će do kraja septembra sva vozila GSP-a imati imati besplatnu wi-fi. Nadam se da će vrlo brzo početi i instalacija video nadzora i da će do kraja godine taj posao biti završen. Na taj način ćemo sprečiti napade na vozače u vozilima gradskog saobraćaja“,naglasio je gradonačelnik.

Govoreći o nabavci električnih autobusa, Mali je rekao da Beograd prati svetske metropole koje uvode takva vozila u svoje vozne parkove.

Poseta_Ikarbusu_2„Novac za to smo izdvojili i očekujem da će u narednih petnaestak dana izaći tender za prvih pet vozila. Nastojaćemo da svake godine nabavljamo određen broj takvih, ekološki najprihvatljivijih vozila“, najavio je Siniša Mali.

On je podsetio da je Grad pokrenuo proces konsolidacije GSP-a, te da je za sledeću godinu planirana kupovina 80 novih autobusa.

Generalni direktor Ikarbusa, Aleksandar Vićentić, izjavio je da, zahvaljujući politici podrške domaćoj proizvodnji, koju vode Vlada Srbije i Grad Beograd, Ikarbus ima pune ruke posla.

 

Izvor: Beoinfo, www.beograd.rs