Domaća auto-platforma na Fordovom Transitu

10.06.2009.

transit-auto-platforma_p6040039U saradnji sa kragujevačkim Politekom, Grand Motors, generalni uvoznik Fordovih vozila, od nedavno u ponudi ima još jednu specijalizovanu verziju čuvenog lakog komercijalnog vozila Transit – auto-platformu za prevoz novih, havarisanih ili vozila u kvaru.
Nadgradnja, napravljena u Kragujevcu, ima navoz dužine 4.700 mm, dok je nosivost kompletno opremljenog vozila 2.000 kg, pa ovakav Tranist može da prevozi i automobile više klase – sa većom sopstvenom masom.
Specifičnost Transita sa domaćom auto-platformom je dodatno pneumatsko oslanjanje zadnje osovine – sa vazdušnim jastucima, što je, inače, tehnički naprednije, po performansma povoljnije i za ovu vrstu vozila sve popularnije rešenje na evropskim „šleperima“.
Transit sa domaćom auto-platformom ima uobičajenu opremu kao i slična vozila drugih proizvođača: čeličnu pomoćnu šasiju na koju je zavaren čelični rebrasti lim (sve zaštićeno toplim pocinkovanjem); vitlo poznatog proizvođača WARN vučne sile 4.091 kg sa elektromotorom od 1,9-2,5 kW, daljinskim upravljačem (dužina kabla je 3,7 m) i sajlom dužine 30 m; utovarne staze (dužine 2.300, širine 340 mm, mase 30 kg); krovnu lampu; dva reflektora za osvetljavanje pri noćnom utovaru; vučnu kuku za priključno vozilo ukupne mase 1.900 kg…

transit-auto-platforma_p6040041Vozilo sa fotografije je još opremljeno električnim podizačima bočnih stakala, radiom sa CD-om, dodatnim akumulatorom, sistemom za elektronsku kontrolu stabilnosti (ESP), sistemom za pomoć pri kretanju uzbrdo bez ručne kočnice (hill holder), centralnim zaključavanjem svih brava sa daljinskom komandom, vazdušnim jastukom (air bag) u upravljaču. Pokreće ga turbo dizel motor od 2,4 litra sa 140 KS.
Cena verzije sa navedenom opemom je 30.000 evra bez PDV-a (koji je povratan, jer je ovo vozilo za obavljanje privredne delatnosti). Grand Motors nudi mogućnost da Transit sa auto-paltformom bude opremljen kao i ovaj na fotografiji – automatskim klima uređajem, električnim grejanjem vetrobranskog stakla i spoljnih ogledala, senzorima za kišu, automatskim uključivanjem glavnih svetala i svetlima za maglu, a takav dodatni paket košta 1.000 evra bez PDV-a, naravno, kao i osnovna cena – u dinarskoj protvvrednosti.

Izvor: Grand Mototrs-Public Relations