Domaći izum za efikasno, ekonomično i ekološko pranje autobusa

07.05.2009.

tecon_-sistem_za_pranjeStručnjaci beogradskog Tecon Sistema projektovali su i kod prvog korisnika ugradili specijalne stubove i razvod novog sistema za pranje autobusa, kamiona i sličnih vozila velikih dimenzija, s brojnim prednostima u odnosu na klasična rešenja. Efikasnije i ekonomičnije pranje je glavno preimućstvo novog sistema: umesto da se za pranje upotrebljava protektirano crevo dužine i veće od 20 metara, koje se gotovo svakodnevno može trajno oštetiti (prelaskom vozila preko njega), izum Tecon Sistema zahteva crevo manje dužine, koje se samo delimično vuče po podlozi, a većim delom oslanja na „obrtnu ruku“. Sa dva obrtna zgloba, dužina „obrtne ruke“, koju proizvodi ugledna švajcarska kompanija, iznosi šest metara (tri+tri), što omogućava da se vozilu priđe sa svih strana.
Osim efikasnijeg pranja i za perača komfornijeg posla, novim sistemom se postižu značajne uštede – ilustracije radi, metar visokokvalitetnog protektiranog creva košta 10 do 15 evra, a često se dešava da se zbog „gaženja“ (kada čelična žica probije gumenu smesu) dnevno uništava kompletno crevo.
Beogradska Lasta, jedan od najvećih autobuskih prevoznika u Srbiji, prvi je korisnik ovog sistema, za koji ima samo reči hvale. Sistem, inače, čine i pumpa visokog pritiska i specijalni dozator za hemijsko sredstvo za pranje. Za uklanjanje nečistoća sa spoljašnjosti autobusa i motora, odnosno za razgradnju masnoća, u Lasti koriste aktivnu biorazgradljivu penu, koja se skuplja u separatore. Ukoliko bi se koristio klasičan sistem za pranje toplom vodom, stvarala bi se smeša koja bi zapušila separator i imala negativan uticaj na okolinu.
Tecon Sistem d.o.o se nalazi na Novom Beogradu u ulici Antifašističke borbe 21b, telefoni 011/301-78-74 i 064/877-88-00.

Izvor: EXIMPRESS Media Service