Država subvencioniše kupovinu domaćih autobusa

11.02.2010.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je da je Vlada Srbije danas (11. februara 2010.), između ostalih dokumenata, usvojila i Uredbu o subvencionisanoj kupovini autobusa domaće proizvodnje. Uredbom se podstiču proizvodnja i prodaja domaćih autobusa uz popust do 30 odsto, za koji je iz budžeta Ministarstva ekonomije izdvojeno milijardu dinara.
Cilj ove uredbe je pokretanje proizvodnje i očuvanje radnih mesta u domaćim fabrikama koje proizvode autobuse, pri čemu će to biti i jedinstvena prilika da gradovi u Srbiji, po do sada najpovoljnijim uslovima, obnove svoje vozne parkove za javni gradski prevoz.
Popust za autobuse sa Euro IV dizel motorima iznosi 20 odsto, dok za autobuse sa motorom Euro IV na prirodni komprimovani gas (CNG), kao i za autobuse na hibridni pogon, popust iznosi 30 odsto.
Pravo na popust prilikom kupovine novih autobusa imaće preduzetnici i pravna lica koja imaju registrovanu delatnost, odnosno sedište u Srbiji, a pri prvoj registraciji autobusa u saobraćajnu dozvolu unosi se klauzula o zabrani otuđenja autobusa u roku od tri godine od dana registracije, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vlada Republike Srbije