E-novčanik: nova mogućnost za plaćanje gradskog prevoza u Novom Sadu

20.01.2024.

Kao jednu od usluga NSmart sistema, Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad, od ponedeljka, 22. januara, uvodi novu mogućnost plaćanja prevoza putem e-novčanika, koja će značajno pojednostaviti naplatu prevoza i ubrzati protok putnika. E-novčanik je nepersonalizovana kartica na koju se uplaćuju sredstva za plaćanje prevoza, koje putnik obavlja jednostavnim čekiranjem – prislanjanjem kartice na validator u autobusu. E-novčanik mogu da koriste osobe životne dobi starije od 10 godina za plaćanje prevoza na svim linijama JGSP Novi Sad.

Prilikom ulaska u vozilo korisnik mora da prisloni e-novčanik sa uplaćenim sredstvima na validator (check in), nakon čega se na validatoru ispisuje poruka o uspešnoj/neuspešnoj validaciji. Prilikom izlaska iz vozila korisnik OBAVEZNO mora da uradi check out, kako bi sa kartice bio skinut iznos do cilja putovanja. Check out je izuzetno bitan, posebno kada se za prevoz po gradu koristi autobus prigradske linije, budući da automatizovani sistem prilikom čekiranja na ulazu rezerviše sredstva maksimalne cene vožnje na trasi. Kada se putnik validira prilikom izlaska iz vozila, sa e-novčanika skidaju se samo sredstva za kartu do odredišta na kome je bio kraj putovanja. Naprimer, ukoliko se koristi prigradska linija Novi Sad-Futog za prevoz od stanice u Bulevaru oslobođenja do Satelita, nakon što se uradi check in na e-novčaniku, biće rezervisano 110 dinara. Kada putnik uradi check out prilikom izlaska iz autobusa, sa e-novčanika biće mu skinuto 65 dinara, koliko košta pojedinačna karta za gradsku vožnju. E-novčanikom može da se plati jedna pojedinačna karta na validatoru ili više pojedinačnih karata na konzoli kod vozača.

Za kupovinu e-novčanika nije potrebno priložiti niti prikazati lični dokument. E-novčanik će se prodavati od 22. januara 2024. godine po promotivnoj ceni od 375 dinara na prodajnim mestima JGSP Novi Sad, kao i u 23 kioska na autobuskim stajalištima u gradu.

U toku je promo period u kojem prvih 3.000 putnika, koji od 15. januara do 4. Februara sakupe pet pojedinačnih karata, dobijaju e-novčanik. Sakupljenih pet karata mogu da se besplatno zamene za e-novčanik na prodajnim mestima preduzeća i 23 kioska Maxim Box na gradskim stajalištima. Nakon završetka promo perioda, e-novčanik od 5. februara 2024. moći će da se kupi za 400 dinara.

Na kupljeni e-novčanik korisnik uplaćuje novčani iznos za plaćanja pojedinačne karte u vozilu. Putnik ima mogućnost da e-novčanik dopuni na svim prodajnim mestima JGSP Novi Sad, na kioscima Maxim Box na gradskim stajalištima, preko Nsmart portala i mobilne aplikacije Nsmart. Minimalni iznos sredstava koji može da se uplati je 200 dinara, a maksimalni 10.000 dinara (na prodajnim mestima maksimalni iznos dopune je 5.000 dinara, a preko Nsmart portala i e-naloga mobilne aplikacije Nsmart 10.000 dinara). Stanje na e-novčaniku može da se proveri prilikom svakog čekiranja (ispis na validatoru), na svim prodajnim mestima, kao i putem korisničkog naloga na mobilnoj Nsmart aplikaciji.

Sve dodatne informacije o e-novčaniku građani mogu da dobiju u Nsmart centru na Bulevaru Jaše Tomića 6 (telefon 021/21 56 525), ili da pogledaju na sajtu preduzeća www.gspns.rs.

smart

U JGSP Novi Sad napominju da od 5. februara 2024. godine na snagu stupa odluka o diferencijaciji cena prevoza. Cena pojedinačne karte kupljene e-novčanikom i dalje će ostati 65 dinara na gradskim i 110 dinara na prigradskim linijama, dok će ta ista karta, ukoliko se kupuje kod vozača, biti 100, odnosno 150 dinara. Cene pretplatnih karata na svim linijama ostaće iste.

Izvor: PR služba JGSP Novi Sad, foto: JGSP Novi Sad