Efikasniji, bezbedniji i udobniji Opel Movano

01.11.2012.

Zahvaljujući poboljšanim motorima i integrisanom informativno-zabavnom sistemu Opelovo svestrano lako komercijalno vozilo Movano od nedavno je još efikasnije u potrošnji goriva, bezbednije i udobnije. Većina kupaca ovakvih vozila, koji provode radni dan u svom vozilu, sada mogu imati više koristi od bolje opremljenog Movana, jer funkcioniše i kao pokretna kancelarija. Potrošnja goriva je manja nego ikada do sada, što je ključni faktor onima koji vode sopstvene poslove a operativni troškovi su im visok prioritet.

Movano familija pruža širok spektar karoserijskih varijanti: asortiman obuhvata klasična dostavna vozila (dostupna u varijantama sa četiri različite dužine i tri visine krova), teretne i putničke kombije, platforme i pik-ap verzije, kao i kompletan asortiman fabričkih modifikacija, uključujući kiper, otvoren i zatvoren tovarni sanduk i minibus verzije.

Napravljen je niz optimizacija na Movanu sa 2.3 CDTI motorom i verzijama od 74 kW i 92 kW/100 i 125 KS, koje standardno dolaze sa šestostepenim manuelnim menjačem. Modifikacije u pumpi za ulje i sistemu upravljanja, podmazivanju menjača i električnim kontrolnim sistemima, zajedno sa pneumaticima sa niskim otporom kotrljanja, doprinose značajnom smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2 u svim motorima, pogonskim sistemima i verzijama karoserija. Na primer, kod Movana sa 100 ili 125 KS, prednjim pogonom i panel van karoserijom (5.048 mm dužina, 2.496 mm visina), potrošnja goriva i CO2 su smanjeni za devet odsto i sada iznose samo 7,8 l na 100 kilometara i 205 g/km. Slična poboljšanja su takođe postignuta na putničkoj kombi varijanti sa devet sedišta, sa prednjim pogonom (5.048 mm dužina, 2.307 mm visina), koja sada s motorima od 100 i 125 KS ima za više od sedam procenata manju potrošnju goriva i CO2 (190 g/km, 7,2 l/100 km) od svojih uporedivih prethodnika.

Kao veliki doprinos udobnosti i bezbednosti, svi informativno-zabavni sistemi u Movanu sada dolaze sa Bluetooth i USB konekcijom. To znači da je vozaču Movana omogućeno da na bezbedan, hands-free način koristi svoj mobilni telefon tokom vožnje, a saputnici takođe mogu i da slušaju i upravljaju svojim MP3 plejerima preko ugrađenog USB priključka. Ova funkcija je sada dostupna u osnovnom radio aparatu i u dve naprednije CD/radio jedinice. Dve verzije radio aparata sada se isporučuju sa ekranom koji je lak za čitanje a nalazi se u centru CD/radio instrument table i omogućava vozaču navigaciju kroz menije pomoću nekoliko informativno-zabavnih točkića i tastera, dok CD15 BT USB i premijum jedinice (CD35 BT USB) koriste daljinske kontrole na kolu upravljača. Taj radio takođe uključuje daljinski ekran koji poboljšava bezbednost i udobnost, tako da vozač ne mora da se savija da bi dohvatio komande, što je značajan napredak u bezbednosti saobraćaja na putevima. Zahvaljujući TomTom SD kartici navigacioni sistem je takođe dostupan kao opcija.

Kabina pruža dobru vidljivost, u njoj su kvalitetni i izdržljivi materijali i površine i niz praktičnih odeljaka za odlaganje stvari. Takođe, poseduje višestruko podesiva sedišta i volan podesiv po visini što omogućava svakom vozaču da zauzme udoban položaj za vožnju.

Modernizovani Opel Movano je dostupan sa pogonom na prednje točkove (FWD), kao i u verzijama sa pogonom na zadnje točkove.

FWD varijante imaju nizak utovarni prag za lak pristup prtljažniku, dok klizna bočna i zadnja vrata velikog sa širokim otvaranjem pružaju maksimalne pogodnosti za utovar i istovar. Varijante sa pogonom na zadnje točkove (RWD) pružaju bolje prianjanje na neasfaltiranim putevima i povećane mogućnosti za vuču, dok opcioni diferencijal sa ograničenim proklizavanjem (Limited Slip Differential) može biti dodat da poboljša vuču, što je posebno korisno za građevinske poslove.

Zadnja vrata na Movanu imaju standardni raspon otvaranja od 180 stepeni, dok je verzija od 270 stepeni opciona. Standardna bočna klizna utovarna vrata nude maksimalnu širinu od 1.270 mm (1.050 mm na verzijama sa kratkim međuosovinskim rastojanjem) i maksimalnu visinu od 1.780 mm. Širok raspon zadnjih vrata od 1.580 mm i maksimalna visina do 1.820 mm, zajedno sa povećanom širinom tovarnog prostora između lukova točkova od 1.380 mm, olakšavaju utovar, dok prave bočne strane obezbeđuju maksimalnu efikasnost prostora.

Rezultati prodaje Movana pokazuju snažan rast u poređenju sa prethodnom, 2011. godinom. Sva ključna tržišta kao što su Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Belgija i Holandija doprinela su značajnom prosečnom evropskom rastu od 70%.

U Srbiji, cena Movana kreće od 19.457 evra (bez PDV-a) za verziju sa 2.3 Turbo dizel motorom od 74 kW/100 KS i šestostepenim manuelnim menjačem.

Izvor: Opel Srbija