Ekipa iz Volvo centra Novi Sad na svetskom polufinalu takmičenja VISTA 2017-2018

03.04.2018.

U polufinalnim nadmetanjima Volvo VISTA 2017-2018, najvećeg svetskog takmičenja zaposlenih u servisnim radionicama i posleprodajnim službama kamionskih i autobuskih proizvođača, koja se tokom aprila održavaju u sedištu Volvo kamionske korporacije u Geteborgu, u Švedskoj, iz Srbije će učestvovati tim NS RED EAGLES, iz Volvo prodajno-servisnog centra u Novom Sadu. Ekipa pod istim nazivom je učestvovala i u prethodnom VISTA polufinalu, u sezoni 2015-2016. Sada je čine: Milan Skakić, vođa tima i tri člana: Bojan Džambas, Mirsad Marijanica i Siniša Jurošević.

 

Ekipa Volvo prodajno-servisnog centra Novi Sad sa Vista market liderom za tržišta Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovinei  Crne Gore na polufinalu VISTA 2015-2016

Takmičenje VISTA u sezoni 2017-2018 se održava pod sloganom SVE JE U PERFORMANSAMA i najmasovnije je u šezdesetogodišnjoj istoriji ovog korisnog i specifičnog odmeravanja veštine i znanja: do 30. novembra prošle godine, do kada je trajala registracija, za učešće se prijavilo čak 19.706 zaposlenih u Volvo servisno-prodajnim centrima širom sveta okupljenih u 5.222 tima.

U decembru prošle i januaru i februaru ove godine održana su tri kruga nacionalnih teorijskih i praktičnih nadmetanja (Competition Part One, Pit Stop Challenge, Competition Part Two). Iz Srbije je u prvoj fazi učestvovalo osam timova (prodajno- servisni centar u Novom Sadu: NS RED EAGLES, NS WHITE SNAKES i NS BLUE BIRDS; prodajno-servisni centar u Čačku: Ivanin tim i Pantov tim; prodajno-servisni centar u Novim Banovcima: I-see, Team in action i  Novi Banovci 1). Najuspešnijim u rešavanju testova i najumešnijim u otklanjanju  kvarova se pokazao tim NS RED EAGLES, pa Novosađani zasluženo putuju na svetsko polufinale u Geteborgu, koje se za naš region održava od 15. do 18.4.2018.

Tamo ih čekaju još 132 ekipe iz Evrope – 22 su iz regiona Centralna i istočna Evropa kojem pripada i Volvo Srbija: po tri su iz Austrije, Češke republike i Rumunije, po dve iz Mađarske i Slovačke i po jedna iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Crne Gore i Slovenije. Specijalnu „kartu“ za put u Geteborg (CE Wild Cards) naknadno su dobile i ekipa iz Makedonije i još jedna iz Bugarske.

Na svetskom polufinalu u Geteborgu pred takmičarima će biti slični izazovi kao i u nacionalnim nadmetanjima: da u određenom roku tačno odgovore na teorijska pitanja i da u nekoliko „radionica“ otklone mehaničke i elektro „kvarove“ na komponentama Volvo kamiona i autobusa.

Najboljih 40 timova sa polufinala u Geteborgu (a takmiči se ukupno 240 ekipa iz celog sveta), stiče pravo učešća na svetskom finalu, koje se od 25. do 29. juna održava u Volvo Trucks centru za kupce u mestu Kuritiba (na jugu Brazila, 90 km zapadno od Atlantskog okeana).

Podsećanja radi, prvo takmičenje zaposlenih u Volvo radionicama je održano na lokalnom nivou, u Švedskoj, 1957. godine. Od 1977. se organizuje i u drugim državama, kao lokalno i regionalno nadmetanje. Prvo svetsko VISTA finale je održano 2007, potom 2009, 2011. i 2013. (tada je pobedio tim Harju iz mesta Tampere u Finskoj, koji je pod istim imenom bio svetski pobednik i u sezoni 2015-2016).