Eksperti o održivom napretku u bezbednosti saobraćaja

20.11.2012.

U organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja republike Srbije i Evropskog saveta za bezbednost transporta sa sedištem u Briselu (ETSC – European Transport Safety Council), a pod pokroviteljstvom Ministarstva saobraćaja Republike Srbije, u prisustvu predsednika Vlade Republike Srbije, Ivice Dačića i brojnih uglednih eksperata i zvanica iz Srbije i inostranstva, u beogradskom Hotelu M, održana je debata o bezbednosti saobraćaja.

Ovogodišnji PIN Talk (okrugli sto) u Srbiji je najnoviji u seriji takvih skupova – trideseti koji ETSC organizuje od 2006. godine, kada je i pokrenut PIN program indeksiranja performansi bezbednosti u saobraćaju na putevima, u cilju poređenja performansi bezbednosti saobraćaja po državama. Trenutno PIN program obuhvata 27 država Evropske unije, kao i Izrael, Norvešku, Srbiju i Švajcarsku.

Program indeksiranja performansi bezbednosti u saobraćaju dobija finansijsku podršku od Volvo grupe, Volvo kamiona, Švedske transportne administracije, Norveške administracije javnih puteva i Toyota Motor Europe.

Na ovogodišnjoj debati u Beogradu učestvovao je i menadžer regulatornih poslova Volvo grupe u Evropskoj uniji, Karl Pihl, koji je prisutne podsetio na izuzetan doprinos čuvene švedske marke u unapređenju bezbednosti saobraćaja na putevima.

„Mislim da ne bi bilo preterivanje reći da Volvo grupa neguje posebnu kulturu o bezbednosti u saobraćaju“, rekao je, između ostalog, gospodin Pihl. „U stvari, to je bila ideja vodilja otkako je kompanija osnovana, davne 1927-me, kada su njeni utemeljivači proklamovali ’Bezbednost je – i mora uvek da bude – osnovni princip našeg rada’. Nastavili smo na tom putu, ali i dodali nove principe kvaliteta i brige za životnu sredinu, koji su postali naše osnovne korporativne vrednosti.

Mi već decenijama na nivou grupe imamo viziju ‘Nula nesreća sa proizvodima Volvo grupe’ (kamioni, autobusi, građevinska oprema). Za kamionski biznis zero vizija je naročito važna jer znači: ‘Nijedan Volvo kamion učesnik u saobraćajnoj nesreći.

Zašto bi bili manje ambiciozni? Razmislite o tome da se u svetu godišnje dogodi oko 1,2 miliona saobraćajnih nesreća, da na putevima širom sveta dnevno bude ubijeno čak 3.000 ljudi! To je 10 punih putničkih interkontinentalnih aviona svakog dana! Zero nesreća je osnovani zahtev u sektoru avijacije. Zašto bismo se zadovoljili sa manje u drumskom sektoru?

Mnogi ljudi danas pod pojmom bezbednosti imaju u vidu Volvo, bez obzira da li je to automobil, kamion ili autobus. A to ne proističe samo iz naše ambiciozne vizije bezbednosti.

Na primer, 1950. Volvo je izmislio pojaseve na tri tačke i mi smo tokom godina razvili mnoge nove bezbednosne inovacije kao što su, recimo, sistem zaštite od podletanja ugađen iza prednjeg branika ili elektronski program za kontrolu stabilnosti.

Ali, mi takođe od 1969. imamo i naš tim za istraživanja udesa koji je u stanju pripravnosti 24 sata dnevno i koji je do sada analizirao više od 1.500 udesa i uzroke koji su doveli do njih. Ovo je produbilo naše razumevanje saobraćajnih nesreća, kao i posledice nekoliko faktora koji na njih utiču: – otprilike na 1/3 svih nesreća prvenstveno utiče put (njegova konstrukcija i stanje) – 1/10 se može pripisati vozilu – međutim, u 9 od 10 nesreća ljudski faktor igra odlučujuću ulogu.

Dakle, jasno je da kao proizvođač vozila Volvo ne može sam da reši ovaj problem, jer su naši proizvodi deo šireg konteksta, zajednice u kojoj mnogi faktori utiču na bezbednost – i korisnici i okolina.

To je razlog zbog kojeg smo posvećeni radu u kojem težimo da se poveća nivo razmene informacija između istraživačke zajednice, industrije, vlasti i društva u celini.

U tom kontekstu smo veoma ponosni da smo jedan od sponzora PIN programa ETSC i verujemo da ETSC igra veoma važnu ulogu kao tim koji na naučnoj bazi nastoji da utiče na društvo da poveća bezbednost u saobraćaju“, rekao je gospodin Karl Pihl.