Električni Renault kamion za snabdevanje butika Guerlain kozmetikom

14.07.2014.

Renault_electrique_Guerlain_01U okviru istraživanja o transportu robe baziranom na konceptu održivog razvoja, Renault Trucks i poznati francuski proizvođač kozmetike Guerlain trenutno testiraju eksperimentalno, potpuno električno vozilo kojim upravlja kompanija Speed Distribution Logistique. Tokom naredne dve godine vozilo od 16 tona će se koristiti za isporuku Guerlain proizvoda pariskim buticima Maison de Parfums & Cosmétiques. Vozilo ne zagađuje okolinu i ne proizvodi buku, a biće testirano na redovnim i prilično zahtevnim turama, dužim od 200 km.

Kompanija Guerlain i Speed Distribution Logistique, prevoznik za pariski region, već dugi niz godina su posvećeni principima održivog razvoja. Sada su udružile snage sa Renault Trucks kako bi testirali eksperimentalno vozilo od 16 tona u stvarnim radnim uslovima: Renault D sa 100% električnim pogonom.

Renault_electrique_Guerlain_02Ovaj kamion će svakodnevno snabdevati Guerlain butike u Parizu iz njihovog distributivnog centra, prelazeći razdaljinu dužu od 200 km. Akumulator potpuno električnog Renaulta D moraće da se puni nekoliko puta tokom svakog 24-časovnog radnog ciklusa da bi mogao da pređe ovu udaljenost, što će inače biti prvi put za jedno vozilo na električni pogon. Plan ture je napravljen tako da u toku dana mogu da se obave dva delimična punjenja, a zatim i kompletna dopuna akumulatora od 19:00 do 02:00 h ujutru.

“Prvi testovi koje smo obavili korišćenjem ove tehnologije u realnim uslovima rada sa našim korisnicima bili su veoma zadovoljavajući”, objašnjava Kristof Vakije /Christophe Vacquier/, projektni menadžer u Renault Trucks. “Sada, sa kompanijama Guerlain i Speed Distribution Logistique, idemo još dalje i koristimo vozilo za ture od 200 km. Na taj način potvrđujemo da ova tehnologija ima budućnost.”

Renault_electrique_Guerlain_03Testiranje će trajati do kraja 2015. godine. Nakon toga, biće urađena kompletna procena koja će obogatiti ekspertizu Renault Trucksa sa vozilima na električni pogon srednje tonaže i zahtevima klijenata. Rezultati će zatim biti korišćeni za određivanje pravca u kojem će se odvijati buduća istraživanja.

Aleksandar Ule /Alexandre Oulès/, direktor operacija i Filip Bernar /Philippe Bernard/, menadžer logistike u kompaniji Guerlain, nedvosmisleno su odabrali da se uključe u ovaj jedinstveni program. S obzirom na to da je pre sedam godina Guerlain uvrstio održivi razvoj u svoju strategiju, u kompaniji su fokusirani na šest najvažnijih izazova među kojima je i odluka da se smanji emisija ugljen-dioksida koji nastaje prilikom transporta proizvoda. Pružila im se prilika da rade sa kompanijama Renault Trucks i Speed Distribution Logistique na inovativnom projektu, zasnovanom na zajedničkom zalaganju za zaštitu životne sredine.

Mark Bakini /Marc Bachini/, osnivač kompanije Speed Distribution Logistique objašnjava zašto se njegova kompanija uključila u projekat: “Na osnovu sopstvenih uverenja, definisao sam ekonomski model koji vodi računa o ljudima i njihovom okruženju. Nakon što sam 2013. godine investirao u Renault Maxity, potpuno električna vozila za dostavu, prirodno je bilo da me građanska odgovornost motiviše da nastavim u istom pravcu i da uvedem potpuno električno, eksperimentalno vozilo od 16 tona koje će se koristiti za prevoz robe iz magacina. To mi je omogućilo da Guerlainu, kompaniji čiji tempo u održivom razvoju svi slede, ponudim ciklus isporuke bez ikakve emisije štetnih gasova.”

Kompanija Guerlain osnovana je u Parizu 1828. i od tada proizvodi vrhunske parfeme, šminku i kozmetičke proizvode – recimo, La Petite Robe Noire i Shalimar, Habit Rouge i L’homme Idéal, zatim Orchidée Impériale i Abeille Royale, Terracotta i Météorites. Guerlain trenutno ima više od 3.000 zaposlenih, 20.000 prodajnih mesta širom sveta i dve proizvodne lokacije u Francuskoj. Na legendarnoj adresi – Jelisejska polja br. 68, čuva se svedočanstvo o počecima kompanije, osnovane na principima kulture lepote, kreativne smelosti i stručnosti. Svesni svoje odgovornosti vezane za društvo i životnu sredinu, u kompaniji Guerlain su još 2007. godine odlučili da održivi razvoj postane fokus njihove korporativne strategije.

Kompanija Speed Distribution Logistique je specijalizovana za isporuke proizvoda koji zahtevaju superioran nivo usluge i kvaliteta. Uspostavila je partnerstvo na obostranu korist sa najpoznatijim imenima iz oblasti izdavačke delatnosti, kozmetike, farmacije i visoke tehnologije.

 

Renault Trucks D potpuno električno vozilo: tehničke karakteristike

– ukupna masa vozila: 16,3 tone

– korisna nosivost: oko šest tona

– međuosovinsko rastojanje: 4.700 mm

– motor: 103 kW/400 V LQ 160P, asinhroni, električni

– menjač: manuelni ZF 6S800 TSO, automatizovan pneumatskim aktivatorima

– akumulatori: pakovanje od dva litijum-jonska akumulatora sa ukupnim kapacitetom napajanja od 170 kWh (masa akumulatora: 2 tone)

– punjenje akumulatora: napajanje 380 V/64 A i obnavljanje energije prilikom kočenja

– vreme punjenja: oko 7 sati

– radna autonomija: 120 km (bez delimičnog punjenja)