Elektrika u retro stilu

09.06.2021.

Kada je lokalni prevoznik u američkom vinogradarskom području Walla Walla Valley (u državi Vašington, a delimično se prostire i severoistočnim uglom Oregona) želeo da zameni četiri svoja dizel vozila autobusima sa nultom emisijom, a da istovremeno zadrži iskonsko, prepoznatljivo obeležje „kočija“, obratio se američkoj podružnici kompanije BYD.

Umesto da postojeći, serijski autobus pretvori u „karuce“, BYD se odlučio da sarađuje s trećom stranom – klasičnom žičarom Healdsburg u Kaliforniji, kako bi dizajnirao vozilo koje će za osnovu imati BYD-ov model gradskog autobusa dužine 10.668 mm s mnogim specifičnostim naručioca. Tako su nastale privlačne, pomalo neobične „kočije“ s nultom emisijom, od kojih svaka može da prevoze 30 putnika u „glatkim“, tihim vožnjama.

Adaptirana BYD-ova vozila voze na glavnoj liniji Walla Walla Valley Transit, koja vodi od centra grada do lokalnog koledža. Za punjenje „karuca“, Walla Walla Valley Transit je instalirao električne punjače u svojoj garaži za autobuse i na transfer stanici u centru grada.

Za sada, u laganom pandemijskom saobraćaju, neobični autobusi voze punu smenu bez potrene za punjenjem. Vozači se takmiče ko će vratiti vozilo s najviše preostale struje u baterijama – trenutni rekord iznosi 48%.