ETM Awards 2022: MAN Truck & Bus ponovo pobedio u kategorijama Kamion, Autobus, Kombi

02.06.2022.

Oko 6.000 čitalaca nekoliko časopisa o komercijalnim vozilima jedne od najuglednijih nemačkih specijalizovanih izdavačkih kuća, štutgartskog ETM-Verlaga – trans aktuell, lastauto omnibus i FERNFAHRER – glasalo je za najbolja komercijalna vozila i najbolje marke u sektoru komercijalnih vozila. Celi izbor je pratila kompanija testiranja, ništa manje ugledne nemačke institucije DEKRA. U anketi čitalaca za “Najbolji kamion”, “Najbolji kombi” i “Najbolji autobus” bilo je nominovano 216 komercijalnih vozila iz 16 kategorija – od kombija, preko teških kamiona, do gradskih i linijskih/turističkih autobusa. MAN Truck & Bus osvojio je četiri nagrade, koje su dodeljene na ceremoniji održanoj 1. juna u Berlinu, u sklopu kongresa Future Congress for Commercial Vehicles 2022.

Četvorostruka radost u Berlinu: zaposleni u MAN Truck & Bus Deutschland GmbH na dodeli ETM nagrada (s lijeva na desno): Darko Simeunović, šef prodaje MAN Van Nemačka; Frank Krämer, šef prodaje autobusa MAN Nemačka; Nicole Bratrich, službenica u press odeljenju MAN Nemačka, Ronald Oesteritz, šef prodaje MAN Truck Nemačka.

„Nagrada ETM (EuroTransportMedia) igra veoma važnu ulogu za MAN-ov prodajni tim, ali i za kupce. Svake godine ovde se nagrađuju najbolja komercijalna vozila i brendovi glasovima čitalaca četiri renomirana specijalizovana časopisa. Osvajanje nagrada u konkurenciji više od 200 vozila ispunjava nas velikim ponosom i motiviše da u budućnosti nastavimo da radimo još bolje,“ objašnjava Friedrich Baumann, član Izvršnog odbora MAN-a odgovoran za prodaju i rešenja za kupce. Christoph Huber, predsednik Izvršnog odbora MAN Truck & Bus Deutschland GmbH, dodaje: “Naši proizvodi su ove godine još jednom mogli da impresioniraju u kategorijama kamiona, autobusa i kombija. Izuzetno smo zadovoljni što su oba potpuno električna vozila – dostavni MAN eTGE i turistički/dugolinijski autobus MAN Lion’s Coach – po četvrti put zaredom zauzeli prvo mesto u ovom ETM-ovom izboru.”

Bilo da se radi o boljim voznim performansama, većoj udobnosti, maksimalnom transportnom kapacitetu, vrhunskom kvalitetu i izdržljivosti, uzornoj bezbednosti i ekološkoj kompatibilnosti ili digitalnom umrežavanju, MAN TGS ispunjava sva očekivanja i svestrani je kamion savršeno prilagođen prevoza u građevinarstvu, izgradnji i održavanju puteva, komunalnim, interventnim i drugim delatnostima. MAN navodi da ova familija „…snažnim pogonom, nosivošću bez premca i jedinstvenom ergonomijom, postavlja standarde u svojoj klasi.“

TGS se oprema brojnim elektronskim sistemima koji pomažu vozaču i vožnju čine bezbednijom. Taj model takođe postavlja nove standarde svojom električnom/elektronskom arhitekturom i inovativnim digitalnim uslugama. Inovativni sistem OptiView, koji je klasična spoljna ogledala zamenio kamerama, donosi viši nivo bezbednosti u saobraćaju, podržava vozača tokom kritičnih situacija u vožnji kao što su manevrisanje, skretanje i promena traka, pružajući prošireni pogled i optimalan pregled situacije na putu i oko njega. MAN OptiView „radi“ mnogo više od konvencionalnih sistema ogledala. Pored zakonski propisanih vidnih polja, sistem prikazuje poglede posebno prilagođene za različite situacije u vožnji (na primer, skretanje, manevrisanje, vožnja autoputem). Način rada i koncept prikaza sistema MAN OptiView su stoga optimalno prilagođeni potrebama prirodne ljudske percepcije i omogućavaju vozaču da vizuelno brzo shvati događaje u saobraćaju i okolini vozila, da ih pouzdano proceni i da preduzima bezbedne postupke pri upravljanju.

Originalni MAN-ov izum, sistem EasyControl, razvijen je za najnoviju generaciju teških kamiona kako bi se u određenim situacijama izbegao nepotreban ulazak i izlazak u kabinu: Četiri tastera pri dnu vozačevih vrata, do kojih se može lako doći spolja – kada su vrata otvorena, zavisno od verzije, odnosno izbora kupca, imaju unapred dodeljene najvažnije funkcije: uključivanje sva četiri pokazivača pravca, podizanje/spuštanje bočnih stakala, zaključavanje/otključavanje suvozačevih vrata i uključivanje svetla na zadnjoj steni kabine (odlično rešenje pri kačenju poluprikolice ili kontroli utovara u kiper). Aktiviranje nekih drugih uređaja ili sistema mogu se odabrati kao opcija – po želji naručioca.

Pobednik u kategoriji međugradskih autobusa je MAN Lion’s Intercity LE, koji je predstavljen prošle godine. Zahvaljujući modularnom sistemu gradnje, novi Lion’s Intercity LE je fleksibilan i, kako MAN tvrdi, „…impresionira minimalnim ukupnim troškovima vlasništva”. Od osnovnog modela moguće je konfigurisati šest autobusa koji su savršeno prilagođeni gradskom saobraćaju ili međugradskoj upotrebi uz najsavremeniju tehnologiju i raznovrsnu opremu. Pogonski sklop sa D15 motorom, poznat iz prethodnika – modela MAN Lion’s Intercity, može se konfigurisati u tri nivoa snage – od 280 do 360 KS – sa izborom dva automatska menjača. Uvođenjem u ponudu gradske verzije, MAN EfficientHybrid sistem će takođe biti dostupan za sve MAN Lion’s Intercity LE.

MAN Lion’s Coach je po četvrti put pobedio u kategoriji „kočija“ s visoki podom. Po navodima proizvođača „…svojim bezvremenskim jezikom dizajna i uravnoteženim proporcijama, donosi samopouzdanje na putu“. Šema boja, oprema i dizajn enterijera prate jasan cilj: putnici i vozač trebalo bi da se osećaju zaista udobno u MAN Lion’s Coach od samog ulaska u vozilo.. To se, s jedne strane, postiže „prijateljskim“ i kvalitetnim enterijerom sa skladnim i elegantnim bojama. S druge strane, kontinuirana LED rasvetna traka u toploj beloj boji indirektno osvetljava celu površinu plafona, stvarajući impresivan osećaj prostora. Velika staklena krovna „kupola“ donosi dodatno svetlo u putnički prostor. Lion’s Coach nudi i sofisticirani, visoko efikasan pogon i napredne sisteme pomoći koji štede gorivo.

MAN eTGE je takođe četvrti put zaredom pobedio u kategoriji električnih transportera. Verzija ovog lakog distributera s potpuno električnim pogonom dostupna je za kupovinu još od 2018. godine, a nudi se i u verzijama sa klasičnim sandukom, kao kiper s jednostranim ili trostranim istovarom/kipovanjem, kao i osnova za kamping-karavan vozilo.

Pogledajte video zapise o novoj generaciji kamiona MAN TGS: