Federal Mogul počeo zajedničku proizvodnju sa KAMAZ-om

06.10.2009.

Fed Mog-KAMAZPrigodnom svečanošću, 6. oktobra je ozvaničen početak proizvodnje u zajedničkoj kompaniji Federal Mogul Naberežnje Čelni, koji su po ugovoru potpisanom 10. marta 2008. formirali poznata američka korporacija i KAMAZ.
U novoj rusko-američkoj kompaniji (sa podjednakim vlasničkim ulogom) će se proizvoditi klipovi, klipni prstenovi («karike»), košuljice cilindara i drugi detalji cilindarske grupe za motore koji se ugrađuju u vozila KAMAZ, čime će u potpunosti biti zadovoljene potrebe ruskog partnera za tim komponentama. Kasnije će deo produkcije biti ponuđen i drugim kupcima. Odlivci za te komponente će se proizvoditi u pogonima KAMAZ-a, u kojima će se obavljati i deo njihove mehaničke obrade, što ovaj pogon izdvaja od sličnih. Stepen lokalizacije će već u početku iznositi i do 90 odsto.
Proizvodnja nove kompanije je organizovana u ranije oslobođenim i specijalno rekonstruisanim delovima KAMAZ-ove fabrike motora KAMAZ-Dizel. Ferderal Mogul Naberežnje Čelni bi puni projektovani kapacitet trebalo da dostigne 2011-te, kada bi godišnji obim proizvodnje trebalo da iznosi 2,8 milijardi rubalja (93 miliona američkih dolara).
Federal Mogul Naberežnje Čelni je četvrta kompanija koju je KAMAZ formirao sa poznatim svetskim proizvođačima komponenti: u Naberežnje Čelnom je 2005. počela da radi fabrika ZF-Kama (za proizvodnju menjača), godinu kasnije otvorena je fabrika Cummins-Kama (za proizvodnju dizel motora), a 2007. i Knorr Bremse-Kama, koje proizvodi elemente kočnog sistema.