Finski Oy Sisu auto zainteresovan za preuzimanje FAP-a

28.02.2014.

SISU PolarRadna grupa Vlade Republike Srbije za Privredno društvo FAP korporacija iz Priboja uputila je danas (28. februara) predlog Vladi Srbije da nastavi započete pregovore sa finskom kompanijom Oy Sisu auto i da ih, ukoliko bude moguće, uspešno okonča u obostranom interesu. Radna grupa je nakon današnjeg sastanka u Priboju predložila nastavak pregovora u skladu sa zakonskom regulativom i procedurama nadležnih institucija Republike Srbije.
Finska kompanija je zainteresovana za preuzimanje 100 odsto vlasništva nad FAP-om, u kojem bi proizvodila svoj poznati visokospecijalizovani model kamiona za polarne uslove Sisu Polar. Novi potencijalni vlasnik FAP-a iskazao je nameru da u Priboju proizvodi kompletne kamione, osovine i ostale komponente za druge modele kamiona, kao i delove svog vojnog programa. Specijalni kamioni kompanije Oy Sisu auto baziraju se na motorima i tehnologiji Mercedes-Benz najnovije generacije, tako da će ova tehnologija na taj način posredno stići i u pogone FAP-a.
Finska kompanija planira da kamione proizvedene u Priboju plasira i na tržište Ruske Federacije, na kojem ta vozila već imaju odličnu reputaciju zbog svoje izdržljivosti u teškim klimatskim i putnim uslovima, kao i na ostala tržišta na kojima je FAP nekada bio prisutan.
Ime FAP će nastaviti da postoji i plan ovog potencijalnog investitora jeste da se kamioni na lokalnom tržištu prodaju pod tim brendom, ali sa novim modelima i značajno poboljšanim kvalitetom.
Kompanija Ou Sisu auto uputila je 24. februara Vladi inicijalnu ponudu za preuzimanje FAP-a, uz uslov da dugovi FAP-a budu rešeni i da preuzimanje bude bez povezanih društava. U toj ponudi ova kompanija je, takođe, izrazila spremnost da zaposli približno 600 radnika.
Radna grupa smatra da bi preuzimanje FAP-a omogućilo očuvanje proizvodnje kamiona koji su konkurentni po kvalitetu i ceni, a za koje postoji tražnja na mnogim inostranim tržištima. Istovremeno, preuzimanje bi doprinelo upošljavanju postojećih radnika, kao i otvaranju novih radnih mesta za mlade inženjere i ostale stručne radnike, dok bi Priboj dobio stabilnu ekonomsku perspektivu koja ne bi zavisila od državne pomoći.
Predviđeno je da FAP, kao integralni deo kompanije Oy Sisu auto, ubrzo usvoji nove tehnologije i neophodna znanja o modernom poslovanju.
Ukoliko se pregovori sa finskom kompanijom uspešno okončaju, FAP će ponovo postati značajan proizvođač motornih vozila, što je velika dobit ne samo za opštinu Priboj i region, već i za celu srpsku privredu. Srbija time ostaje na svetskoj mapi automobilske industrije kao država koja proizvodi automobile Fiat, a u budućnosti još i autobuse Ikarbus-Mercedes i kamione FAP-Sisu.
Dugogodišnji problemi u poslovanju FAP-a, koji su kulminirali štrajkom radnika, naveli su Vladu Srbije da 8. novembra 2013. godine oformi Radnu grupu za pronalaženje održivog rešenja za FAP korporaciju. Radnu grupu činili su predstavnici Kabineta prvog potpredsednika Vlade, Ministarstva privrede, Ministarstva finansija, SIEPA, FAP-a, sindikata, opštine Priboj, JP Jugoimport SDPR i kompanije Mercedes-Benz. Ova grupa je za manje od tri meseca uspela da ponudi moguće rešenje za problem koji je opterećivao Priboj i čitavu državu duže od 20 godina. Nakon razmatranja različitih mogućnosti, Radna grupa je predložila Vladi da se korporacija FAP reorganizuje i nastavi svoju osnovnu delatnost, odnosno proizvodnju kamiona kao sastavni deo poznatog finskog proizvođača Oy Sisu auto.
Povezana društva koja obavljaju delatnosti koje nisu vezane za proizvodnju kamiona, kao što su hotel, toplana i livnica u Prijepolju, treba da se po hitnom postupku izdvoje iz matičnog preduzeća.
Nakon detaljne analize, predstavnici Radne grupe su jednoglasno utvrdili da FAP na bazi postojeće organizacije, tehnologije i programa ne može da konkuriše velikim svetskim proizvođačima kamiona u segmentu serijske proizvodnje standardnih specifikacija kamiona, ni cenom ni kvalitetom svojih proizvoda, što je istovremeno i razlog za gubljenje ranijih tržišta. Radna grupa je nakon obavljenih analiza utvrdila da je tržište Evrope prezasićeno i da proizvođači kamiona imaju višak proizvodnih kapaciteta. U skladu sa tim, donet je zaključak da je jedina šansa za opstanak FAP-a u visokospecijalizovanim manjim serijama, odnosno u skupljim kamionima sa specijalnom šasijom i vanstandardnom nadgradnjom. Imajući u vidu ovu činjenicu, u novembru prošle godine pokrenuta je akcija kontaktiranja potencijalnih investitora i renomiranih proizvođača kamiona, među kojima je ostvaren i kontakt sa finskim proizvođačem kamiona Oy Sisu auto.
Predstavnici ove kompanije su, nakon posete FAP-u i analize njegovih resursa, iskazali interesovanje i predstavili mogući koncept za stvaranje „novog“ FAP-a, navodi se u saopštenju Radne grupe za definisanje strategije oporavka i održivog razvoja Privrednog društva FAP korporacija iz Priboja.

Izvor: Vlada Republike Srbije