Ford proizveo sedam miliona Transita Van

21.06.2013.

TransitCelebrations-7M_02Ford Motor kompanija je 20. juna objavila proizvodnju sedmomilionitog Transita, popularnog komercijalnog kombija koji je u Evropi „lansiran“ 1965-te, a sada se proširio na 118 tržišta na šest kontinenata.

Postrojeni jedan iza drugog, sedam miliona Transita bi se protegli od Londona do Sidneja, u Australiji i nazad (procenjena dužina za sedam miliona Ford Transita obračunata na osnovu prosečne dužine vozila od 5,0 m; vazdušna udaljenosti od Londona do Sidneja je oko 17.000 km).

Značajan jubilej je proslavljen 20. juna, na zvaničnom otvaranju novog montažnog pogona za Transit u Nanchangu, u Kini, kojem je prisustvovao i predsednik i izvršni direktor Forda Alan Mulally. Fabrika Jiangling Xiaolan je rezultat investicije od 300 miliona američkih dolara Fordovog strateškog partnera Jiangling Motors Corp (JMC), koji proizvodi vozila sa oznakama JMC i Ford za rastuće kinesko tržište.

TransitCelebrations-Transit-Custom_02„Ford Transit igra značajnu ulogu u životima i poslovima miliona ljudi”, rekao je Mulally. “Od prevoza radnika do gradilišta, preko isporuke važnih paketa, ili čak do situacije da s njime žure pacijenti u bolnicu, ljudi širom sveta se oslanjaju na Ford Transit da bi obavili posao.”

Uveden u ponudu u istoj godini kada je prva osoba „hodala“ po svemiru, Transit je imao neposredan uticaj, pružajući praktičnu podršku procvatu privrede u Evropi. Od tada je Ford razvio širok spektar karoserija i varijanti: od kombija za prevoz paketa, preko kiper kamiona i kampera, do tako nečuvenih vozila napravljenih u samo jednom primerku, kakav je Supervan sa Cosvorth V8 motorom.

Evropska premijera potpuno novog Transita korisne nosivosti dve tone zakazana je za proleće 2014. On će biti na vrhu redizajniranog i proširenog spektra modela za Evropu koji takođe uključuje Transit Custom, Transit Connect i Transit Courier.

Proizvodnja Transita je toliko ubrzana da je posle prvog jubileja – milionitog vozila 1976. drugi milion usledio 1985-te, pa potom jubilarni već 1994-te, 2000-te, 2005-te i 2010.

Transit je osoben po tome što je tokom svoje istorije predstavio listu tehnoloških inovacija za teretna vozila kako bi se poboljšale performanse, udobnost i sigurnost, sa karakteristikama kao što su bočna vrata za utovar, halogeni farovi i radijalni pneumatici, do dizel motora sa direktnim ubrizgavanjem, visoko bezbedne brave i standardni sistem za sprečavanje blokiranja točkova pri kočenju (ABS).

“Ford Transit nastavlja sa inovacijama, pomažuči klijentima da prevoze više robe, smanje svoje operativne troškove i pouzdano i bezbedno stignu na odredište”, dodao je Mulally.

Proizodnja Transita van Evrope prvo je proširena 1997. novim objektima u Nanchangu, u Kini i Hai Duongu, u Vijetnamu. Nova fabrika Jiangling Xsiaolan je više nego duplirala godišnje kapacitete za proizvodnju komercijalnih vozila kompanije JMC – sa 245.000 na 545.000 jedinica. U kompaniji JMC, koja proizvodi Ford Transit za kinesko tržište, 30 odsto vlasništva pripada Fordu.

U globalnoj ekspanziji proizvodnje i prodaje Transita dalji značajan korak će biti napravljen sredinom 2014-te, kada će potpuno novi Transit, po prvi put, ući na tržište Severne Amerike. Severnoamerički Transit će se proizvoditi u Kanzas Sitiju, u američkoj državi Misuri.

Ford očekuje da će do 2016. svake godine prodavati više od 400.000 Transita od jedne i dve tone nosivosti, što je ekvivalentno prodaji jednog vozila na svakih 80 sekundi.
TransitCelebrations-New-Transit-02Potpuno novi Ford Transit nosivosti dve tone je zakazan za „lansiranje“ u proleće 2014. Trebalo da donese novi nivo tovarnih mogućnosti i svestranost u segment srednjih komercijalnih vanova, uz širok spektar karoserija i derivata koji imaju vodeće u klasi tovarne sposobnosti i niske troškove vlasništva, uz izuzetnu trajnost.
U Evropi će dvotonski Transit i jednotonska vozila Transit Custom svoje vođstvo učvrstiti proširenim spektrom od četiri nova modela Transit, koji će u prodaji biti do sredine 2014. Ovo uključuje i potpuno novi Transit Connect, koji nudi korisnu nosivost od 550 do 1.000 kilograma i kompaktni novi Transit Courier maksimalne nosivosti 660 kilograma.

Izvor: Grand Motors/Ford