Ford Transit s domaćom kiper nadgradnjom

19.05.2009.

ford_transit_kip_1Na 35. međunarodnom sajmu građevinarstva, koji je od 22. do 26. aprila održan u Beogradu, Grand Motors, generalni uvoznik Forda, prvi put je predstavio još jednu verziju popularnog lakog komercijalnog vozila Transit – sa domaćom kiper nadgradnjom za trostrani istovar. Napravljena je u kompaniji Fild iz Čente.
Noseća konstrukcija patosa i sam patos su od čeličnog lima, stranice od duplih aluminijumskih panela, hidraulična oprema iz čuvene holandske kompanije Hyva, a iz uvoza su i daljinska i kabinska kontrola kipovanja.
ford_transit_kip_2Kiper tovarni sanduk je nadgrađen na Transitovu verziju Singe Cab Chassis 460. Pokreće je redni četvorocilindrični turbo dizel od 2.402 kubna centimetra sa 140 KS, s maksimalnim obrtnim momentom od 375 Nm, snaga se na zadnje udvojene točkove prenosi posredstvom ručnog šestostepenog menjača. Nosivost ovako opremljenog Transita je 2.000 kg, a zapremina tovarnog sanduka 3,5 m³.
Na spisku standardne opreme su vazdušni jastuk (AirBag) za vozača, sedište vozača sa šestosmernim manuelnim podešavanjem i naslonom za ruku, klupa sa dva sedišta za suvozače, električno spuštanje/podizanje bočnih stakala, centralna brava sa daljinskom komandom, radio-CD uređaj sa komandama na stubu upravljača, dva zvučnika i antena, dvobrzinski brisači, nivelacija farova, brzinomer sa obrtomerom, digitalni sat, električna utičnica za 12V, „kući sigurno” – svetla uključena 30 sekundi od napuštanja vozila, gumena prekrivka poda…
Transit kiper je opremljen i brojnim sigurnosnim sistemima: elektronskom kontrolom stabilnosti (ESP), ABS-om sa EBD-om (elektronskom distribucijom kočione sile), elektronskim sistemom za kontrolu proklizavnja (TCS), disk kočnicama na obe osovine. Standardna oprema uključuje i servo sistem upravljača, kodirani ključ (imobilajzer), pripremu za hladan start (-20ºC), alternator od 150 Ampera, dva (HD) akumulatora, halogene farove, poziciona svetla na krovu kabine, zadnje svetlo za maglu, svetlo za kretanje unazad, brave na poklopcima motora i rezervoara goriva, širokougaono spoljno ogledalo, zavesice za blato, ušice za vuču…
U eksponat su ugrađeni i klima-uređaj i paket „vidljivost” (grejanje vetrobranskog stakla i spoljnih ogledala, elektro-pokretljivi retrovizori). Cena za ovako opremljen Transit je 28.790 evra bez PDV-a, u dinarskoj protivvrednosti. Ovaj, kao i ostali Transiti, ima dvogodišnju garanciju bez ograničenja prevaljenih kilometara.

Izvor: Grand Motors – PR