Fuso Canter 4×4: bez ustručavanja – po svakoj podlozi

28.08.2012.

Nepuna četiri meseca od kako je novinarima u Ludwigsburgu (u oktobru 2011-te), u okolini Stuttgarta, predstavljena nova generacija Fuso Cantera, najprodavanijeg kamiona u diviziji Daimler Trucks, u januaru su u svet odaslate prve službene informacije o najnovijoj verziji tih popularnih malih teretnjaka – s pogonom i na prednjoj osovini. Sredinom proleća počela je i prodaja Cantera koji se „ne boje“ bespuća i terenskih izazova svake vrste.

Za sada će pogon na obe osovine imati samo Canter 6C18 s najvećom ukupnom masom od 6,5 tona, Comfort kabinom ukupne širine 2.050 mm (sa ogledalima) i četvorocilindričnim turbo dizelom s Euro V sertifikatom, radne zapremine 2.998 cm³, 129 kW (175 KS), s maksimalnim obrtnim momentom od 430 Nm pri 1.600-2.900 obrtaja u minutu. To je „mašina“ proverene konstrukcije (dvostruko bregasto vratilo u glavi pogonjeno lancem, turbo punjač s promenjivom geometrijom, common rail direktno ubrizgavanje) i pouzdanom tehnologijom čišćenja izduvnih gasova: EGR (recirkulacija) + SCR (selektivna katalitička redukcija uz ubrizgavanje agensa – mešavine uree i vode iz rezervoara od 12 litara, što je dovoljno za 8.000 km uobičajene vožnje). Sve to je „pojačano“ keramičkim filterom za zadržavanje čvrstih čestica (čađi).

Za razliku od „putnih“ varijanti sa istom oznakom, koje se serijski opremaju šetostepenim ručnim menjačem, u „terenac“ se ugrađuje manuelna petostepena transmisija. Pogon na sve točkove može da se uključi ili isključi prema potrebi, što omogućava da se u uslovima kada nije neophodna uposlenost prednje osovine uštedi izvesna količina goriva. Da bi se uključio, odnosno sasvim isključio pogon 4×4 treba ga mehanički aktivirati (dezaktivirati) na glavčinama prednjih točkova, dok elektro prekidač koji se nalazi na tabli s instrumentima služi za „fino“ komandovanje. Vozači bi više voleli kada bi sve obavljala elektronika, ali je ovakav način angažovanja prednje osovine svakako jeftiniji od potpune „automatizacije“. No, vozač je u svakom slučaju na dobitiku jer ima izuzetnog „saradnika“ za krertanje u najtežim uslovima – blokadu diferencijala na zadnoj osovini koja je u standardnoj specifikaciji (prenosni odnos u zadnjem diferencijalu je 1:5.285).

Kao i kod Cantera sa pogonom 4×2, kupci će moći da biraju dodatnu opremu (recimo, mogućnost priključenja elektro uređaja koji rade pod naponom od 24 V), jednostruku ili dvostruku kabinu s tri odnosno sedam sedišta, kao i osovinske razmake – od 3.415 ili 3.865 mm. Nosivost šasije je zbog ugradnje pogona 4×4 delimično smanjena, ali i dalje sasvim dovoljna za kategoriju i namene – iznosi od 3.500 do 3.735 kg. Zahvaljujući povećanoj udaljenosti šasije od tla („klirensu“), koja je sa 219 podignuta na čak 320 mm, „napadni“ (ulazni) ugao napred je 35 stepeni (18 stepeni kod Cantera 4×2), dok je „izlazni“ ugao pozadi 24 stepena (11 stepeni kod verzija s klasičnim pogonom na zadnje točkove).

Off-road sposobnosti čine Fuso Canter 4×4 pravim izborom za sve prevoze van uređenih (asfaltiranih) puteva – na primer, na gradilištima, za elektrodistributivne, komunalne i druge interventne službe ili za vatrogasne jedinice, dok zimi može da posluži za čišćenje snega ili posipanje ulica. Šasija je prilagođena bukvalno za svaku vrstu nadgradnje: okviri su već u fabrici „probušeni“ na mnogo mesta, a na raspolaganju su i dva izvoda snage (sa i bez prirubnice) ukupne snage 31 kW.

Nepromenjeno oslanje obeju osovina – višeslojne polueliptične lisnate opruge i amortizeri

Budući da je širok samo dva metra, njegove su prednosti i okretnost (krug okretanja Cantera 4×4 iznosi 13,5 ili 15,1 m, zavisno od verzije) i lako upravljanje u uskim ulicama. U dobre karakteristike mu ubrajaju još i kabinu smeštenu iznad motora (čime se štedi na prostoru, a dobija komocija za posadu), robustan dizajn, komfor za vozača (na novoj generaciji povećan premeštanjem ručice menjača u instrument tablu), jednostavno održavanje (preporučeno na svakih 40.000 km ili jednom godišnje) i trogodišnju garanciju (ili do 100.000 km pređenih km, šta pre nastupi).

Canter 4×4 silazi sa traka Daimlerove (Fuso) fabrike u portugalskom Tramagalu, u kojoj nastaju i „braća“ s pogonom 4×2.