GAZ-ov Mobilni kvantorijum u Srbiji i Republici Srpskoj

14.01.2020.

U organizaciji najvećeg ruskog proizvođača lakih i srednjih komercijalnih vozila, grupe GAZ i uz podršku vlade Nižegorodske oblasti, Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu Ruski dom, zvaničnih dilera GAZ-a u Srbiji (INTERAUTO) i Bosni i Hercegovini (LADA AUTO), GAZ-ov međunarodni obrazovni projekat Mobilni kvantorijum – mobilni tehnološki park baziran na gradskoj verziji minibusa GAZelle NEXT, opremljen dodatnom modulnom prikolicom, od 17. decembra 2019. do 13. januara 2020. gostovao je u Srbiji i Republici Srpskoj.

Stručnjaci Mobilnog kvantorijuma su u sedam obrazovnih institucija održali 30 „radionica“ iz prirodno-naučnih i inženjersko-tehničkih disciplina na kojima je učestvovalo više od 800 đaka – u Beogradu, Novom Sadu, Rumi, Šapcu, Aleksincu, Mladenovcu (Srbija) i Banjoj Luci (Republika Srpska). Deca različitog uzrasta upoznala su virtuelni svet realnosti i učila osnove industrijskog dizajna i rada s robotima. Mobilni tehnopark Kvantorijum je ponudio čitav niz obrazovnih programa: High-tech Kvantum, Promdizajnkvantum, VR/AR-kvantum, Promrobokvantum.

High-tech Kvantum je visokotehnološka laboratorija za izradu prototipova opremljena 3D i laserskim graverom. Tokom intenzivnog kursa Promdizajnkvantuma polaznici su imali mogućnost da dizajniraju privezak za ključeve s imenom, određujući međuzavisnost oblika objekta, njegove funkcije, materijala i tehnologije izrade. Na časovima VR/AR-kvantum je polaznicima predstavljena virtuelna i dopunska stvarnosti koja omogućava upoznavanje sa osobenostima snimanja panoramskom kamerom, dok su u okviru Promrobokvantuma školarci imali mogućnost da sklope, podese i isprobaju robot s automatskim pomeranjem u zatvorenoj prostoriji ili da na liniji da rade sa setovima Amperka i Lego Mindstorms, a isto tako i da se upoznaju i s mogućnostima platforme Arduino, senzora i izvršnih uređaja.

Gradska verzija minibusa GAZelle NEXT se pokazala veoma prikladnom za preuređenje i opremanje Molnog kvantorijuma, budući da ima vrlo prostranu unutrašnjost. Mobilni kvantorijum je tokom boravka u Srbiji i Republici Srpkoj lako savladao sva putna iskušenja, zahvaljujući nezavisnom prednjem i ojačanom zadnjem ogibljenju sa stabilizator šipkom protiv prevrtanja, što doprinosi i visokoj udobnosti u vožnji. Snažan dizel motor od 149 KS je i u ovoj misiji potvrdio dobre vučne i dinamičke karakteristike.

Podsećamo, GAZ proizvodi laka i komercijalna vozila srednje tonaže različite namene. Zauzima vodeću poziciju na ruskom tržištu: više od 50% u segmentu lakih komercijalnih vozila, oko 70% u segmentu kamiona srednje tonaže. U Ruskoj Federaciji ima široku mrežu dilera – više od 220 prodajnih centara i 1.650 fabričkih prodavnica rezervnih delova. Glavni modeli su GAZelle NEXT, GAZon NEXT, GAZelle BUSINESS, Sobol BUSINESS i Sadko. Proizvodi i više od 5.000 vrsta komponenti. Grupa GAZ poseduje sopstveni inženjerski centar i više od 20 visokotehnoloških proizvodnih celina, uglavnom u sedištu, u Nižnjem Novgorodu. Na sklapanju vozila GAZ angažovana su 583 industrijska robota, a nivo automatizacije na ključnim mestima je i do 85%.