GAZ-ov pik-ap za rad i putovanja u ekstremnim uslovima

24.08.2017.

Na međunarodnom vojno-tehničkom forumu Vojska – 2017 GAZ grupa je predstavila prototip of-roud pik-apa Vepr NEXT. Namenjen je izazovnim prevozima u šumarskim i lovačkim gazdinstvima, naftnoj i gasnoj industriji, ali i za avanturistička putovanja. Novo vozilo kombinuje visoku prohodnost i druge odlične of-roud mogućnosti GAZ-ove lakosrednje familije Sadko sa ergonomičnošću i udobnošću koje nudi tehnologija GAZ-ovih vozila nove generacije /Next Generation/.

Vepr NEXT je nastao od terenskog kamiona srednjelake kategorije s ogromnim potencijalima – GAZ-33088 Sadko. Vepr NEXT ima kruto oslonjenu prednju osovinu, samoblokirajuće diferencijale prednje i zadnje osovine, reduktor, vazdušno oslanjanje i podešavanje oslanjanja oba mosta, visoko odstojanje od podloge, velike prilazne i izlazne uglove, 18-inčne točkove sa „terenskim“ pneumaticima i moćno mehaničko vitlo. Sve to zajedno ovom atraktivnom pik-apu omogućava da savlada i najteže prepreke.

Istovremeno, Vepr NEXT vozaču i putnicima omogućava visok nivo ergonomije i udobnosti, neuobičajen za of-roud kamionete. Prostrana i udobna kabina sa širokim vratima je opremljena anatomski zaobljenim vozačkim sedištem, sa pet nivoa prilagođavanja i lumbalnom podrškom.

Vozilo ima metalnu teretnu platformu sa zadnjim otvaranjem. Ukupna masa novog GAZ-ovog pik-apa je 6.850 kg, a nosivost oko 2.500 kg. Dužina vozila je 6.430, širina je 2.268 mm. Najmanje rastojanje najisturenijih delova šasije od tla je zavidnih 315 mm. Vepr NEXT može da savlada vodene prepreke dubine do 950 mm. Redukcioni odnos najnižeg stepena prenosa je 1:1.982. Pik-ap Vepr NEXT pokreće savremen četvorocilindarski turbo dizel motor ruske proizvodnje YaMZ-534, radne zapremine 4,34 litra sa 149 KS i 490 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Izvor: GAZ Group