Godina 2022. rekordna za Volvo Trucks – izuzetno visok obim prodaje i povećanje tržišnog udela u 41 državi

03.02.2023.

Kompanija Volvo Trucks je u 2022. godini ostvarila svoj najbolji učinak u istoriji: širom sveta isporučila je 145.195 kamiona, što je povećanje za 19 odsto u odnosu na 2021. godinu, kada je isporučeno 122.525 kamiona. Kompanija Volvo Trucks je takođe povećala svoj tržišni udeo u segmentu teških kamiona (ukupne mase veće od 16 tona) na 41 tržištu širom sveta. Rekordi u isporukama i povećanju tržišnog udela tim su veći ako se u obzir uzmu nestašice prouzrokovane poremećenim lancima snabdevanja koje su preovladavale tokom cele godine.

„Imali smo fantastičnu godinu, s obzirom na neizvesna i teška vremena u kojima živimo. Uprkos nestašicama prouzrokovanim poremećenim lancima snabdevanja i teškoćama u proizvodnji, uspeli smo da značajno povećamo obim poslovanja i kamione isporučimo našim kupcima, kako bi mogli da uvećaju i unaprede poslovanje. To smo uspeli zahvaljujući bliskoj saradnji sa našim dobavljačima, kao i napornom radu obavljenom unutar naše organizacije i od strane naših prodavaca“, kaže Rodžer /Roger/ Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

U Evropi* kompanija Volvo Trucks ima tržišni udeo od 18,2 odsto, što je najviše ikada dosad. Volvo Trucks je tržišni lider u nekoliko evropskih država. Kompanija je takođe povećala svoj tržišni udeo u Severnoj Americi** na 10,8 odsto i u Australiji*** na 17 odsto. U Brazilu**** je kompanija Volvo Trucks povećala svoj tržišni udeo na 24,6 odsto i time po prvi put postala tržišni lider.

„Uspešno smo predstavili nove proizvode i usluge tokom godine i prodali smo vozila mnogim novim kupcima. Povratne informacije koje dobijamo od kupaca su da oni zaista cene i vrednuju naše visokokvalitetne i štedljive kamione, kao i profesionalnu i brzu podršku koju dobijaju od naše široke mreže prodavaca i radionica. Svi ovi faktori doprinose i njihovoj profitabilnosti“, dodaje Rodžer Alm.

U 2022. Volvo Trucks je započo serijsku proizvodnju teških električnih kamiona, kao prvi proizvođač kamiona u svetu koji je to učinio. Isporuke električnih kamiona sada jasno pokazuju pozitivan i rastući trend. SAD, Nemačka, Holandija, Norveška i Švedska su danas najveća tržišta za Volvo električne kamione.

„Mnogi naši kupci, kako u Evropi, tako i u celom svetu, tokom godine prošle godine počeli su da prelaze na električne kamione. Oni jasno vide da je transport bez emisija sve veća i uzbudljivija poslovna prilika. Uveren sam da će se ovaj trend nastaviti i ubrzano ojačati u narednim godinama“, kaže Rodžer Alm.

*Evropa podrazumeva EU, uključujući Norvešku, Švajcarsku i UK. Uključuje podatke koje obezbeđuje IHS Markit, www.ihsmarkit.com

**Severna Amerika (SAD i Kanada), izvor: Wards Automotive, www.wordsauto.com

***Australija, izvor: Truck Industry Council, https://www.truck-industry-council.org

****Brazil, izvor: Anfavea, Brazilian Association of Automotive Vehicle Manufacturers, https://anfavea.com.br

Izvor: Volvo Trucks Adriatic South