Goran Petrović iz Aranđelovca među najboljima u ekonomičnoj vožnji kamiona Volvo

19.10.2012.

Goran Petrović, 41-godišnji vozač u kompaniji Knjaz Miloš iz Aranđelovca, osvojio je visoko četvrto mesto na finalnom takmičenju The Drivers’ Fuel Challenge 2012 (Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva), koje je prošle subote, 13. oktobra, održano u mestu Olomouc, u Republici Češkoj.

U finalu se takmičilo 12 vozača koji su pobedili na nacionalnim nadmetanjima u svojim državama – Bosni i Hercegovini, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Letoniji, Litvaniji, Mađarskoj, Makedoniji, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji. Takmičenje je 2011. na globalnom nivou pokrenula kompanija Volvo Trucks, a ove godine je prvi put organizovano za region Centralna i istočna Evropa, u kojem živi više od 90 miliona stanovnika. Zanimljivo i korisno nadmetanje je krajem proleća i početkom leta privuklo skoro 1.600 profesionalnih vozača u 12 država centralne i istočne Evrope, koji su na tegljačima Volvo FH demonstrirali svoju umešnost u ekonomičnoj vožnji.

Pred učesnicima finalnog nadmetanja je bio veliki izazov: da tegljačima Volvo FH (sa EEV motorima od 500 KS i automatizovanim menjačima I-Shift) i poluprikolicama natovarenim sa 18 tona tereta (ukupna masa vučnog voza 34,5 tona) za maksimalno 29 minuta prevale kružnu rutu od 25,5 km sa što manje potrošenog goriva.

Pobednik nacionalnog takmičenja u Srbiji, Goran Petrović, u prvom krugu finala u Olomoucu, potrošnjom od 24,59 litara i vremenom od 28:01.82 minuta, izborio se za završnicu u kojoj su učestvovala još trojica vozača. U drugoj, odlučujućoj vožnji pobedio je mladi vozač iz Poljske, Paweł Ozimek, kojem je pripala i glavna nagrada – novi automobil Volvo C30.

Takmičar iz Srbije je zauzeo četvrto mesto s potrošnjom od 25,1 litar i vremenom 27:42:04. Uz diplomu i pehar, organizator ga je nagradio prigodnim poklonima, koji su uručeni i predstavniku kompanije Knjaz Miloš, u čijem je voznom parku 55 Volvoa, što je svrstava među najveće kupce Volvo kamiona u Srbiji.

„Finale u Olomoucu je za mene bio istinski izazov. Priznajem da sam imao i malo treme, ne samo zbog toga što sam se nadmetao sa najboljima iz čak 12 država, već i zbog toga je propozicijama takmičenja predviđena relativno lagana vožnja po autoputu, a ja sam navikao na mnogo teže, pa i opasnije deonice u Srbiji, a posebno u Crnoj Gori“, kaže Goran Petrović.

„Izuzetno smo zadovoljni što se naš vozač našao u društvu četvorice najboljih među 1.600 takmičara iz centralne i istočne Evrope. To je svojevrsno priznanje i kompaniji Knjaz Miloš, u kojoj se posebna pažnja, između ostalog, poklanja i ekonomičnoj i bezbednoj vožnji, kakva je inače s Volvo kamionina“, kaže direktor logistike u kompaniji Knjaz Miloš, gospodin Zoran Dragaš.

Izvor: Volvo Trucks Srbija

Fotografije snimljene aparatom Nikon COOLPIX P300 Eksluzivna foto oprema sajta: Nikon; prodaja i servis: www.refot.com