Grupa GAZ srpskim prevoznicima predstavila autobus LIAZ na zemni gas

30.10.2013.

ЛИАЗ-5292 на презентации в СербииSrpskim kompanijama koje se bave gradskim prevozom putnika, predstavnicima uprave glavnog grada i sertifikacionih tela, ruska GAZ grupa je u Beogradu predstavila niskopodni gradski autobus LIAZ-5292 sa pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG). U julu 2013. autobus LIAZ-5292 CNG je pred državnim organima Srbije uspešno prošao homologaciju (usklađenost tehničkih karakteristika lokalnim propisima i zahtevima naručioca).

Prezentaciji autobusa LIAZ-5292 CNG su prisustvovali predstavnici transportnih preduzeća Beobus grupa, Tamnava Trans, Neobus, kompanija MAN i ZF, Agencije za bezbednost saobraćaja, lizing kuća i velikih banaka. Gosti su visoko ocenili kvalitet predstavljenog modela iz autobuske proizvodnje GAZ grupe i pokazali interesovanje za kupovinu tog štedljivog i ekološkim zahtevima prilagođenog vozila.

LIAZ-ov niskopodni autobus je konstruisan za vožnju u urbanim uslovima sa velikom  saobraćajnom frekvencijom. Niski pod omogućava lak i komforan ulazak i izlazak iz vozila, a zahvaljujući tome vreme potrebno za kretanje zadatom linijom je kraće za 15% u odnosu na vozila s klasičnom konstrukcijom poda. Autobus pokreće MAN-ov motor saobražen ekološkom standardu Euro V, a oprema se automatskim menjačem i osovinama ZF. Gorivo – komprimovani zemni gas (metan) se skladišti u devet cilindara od po 102 litara, koji se nalaze na krovu autobusa.

Ukupan kapacitet autobusa LIAZ-5292 CNG je 105 putnika, od kojih se 22 voze na sedištima, a u sredini vozila su i dva mesta za osobe sa invaliditetom. Na spisku opreme su kneeling sistem (na stajalištima se karoserija na strani vrata naginje za 7°), rampa za invalidska kolica sa ručnom manipulacijom, dok prostrana unutrašnjost pruža komfor svim kategorijama putnika. Panoramski vetrobran i velika bočna stakla omogućavaju širok ugao vidljivosti vozaču i putnicima.

Sa srpskim prevoznicima GAZ grupa uspešno sarađuje od 2005. Danas je na putevima Srbije oko 250 autobusa LIAZ.