I turistički BMC autobusi za kupce u Srbiji

17.01.2013.

Od ovlašćenog distributera i servisera turske grupe BMC Sanayi ve Ticaret AS iz Izmira za program autobusa i kamiona, beogradske firme Cummins SerboMonte, u novembru prošle godine Ustanova za sport i rekreaciju iz Sjenice kupila je turistički midibus PROBUS 850 TBX. To je prvi turistički midibus ove marke isporučen u Srbiji.

U aprilu prošle godine Cummins SerboMonte je Autotransportu Pančevo isporučio prve BMC-ove autobuse – 12 gradskih midibusa tipa PROBUS 215 SCB sa Cummins motorom od 225 KS i šestostepenim menjačem, sa 26 mesta za sedenje i 39 mesta za stajanje. Prvi BMC-ovi autobusi u Srbiji su do sada, bez problema, u proseku prešli više od 80.000 km.

Turistički PROBUS 850 TBX za Sjenicu ima 35+2 sedišta sa kompletnom turističkom opremom i vazdušnim ogibljenjem. U ovaj midibus su ugrađene najsavremenije komponente: Cumminsov motor od 285 KS Euro V, šestostepeni ZF menjač , disk kočnice napred i nazad sa ABS-om i ASR-om, ritarder, klima uređaj, frižider, dodatni grejač WEBASTO, LCD monitor i DVD, dok prtljažnici imaju ukupnu zapreminu od 4,5 m³.

U finansiranju kupovine ovog midibusa je učestvovala opština Sjenica, s ciljem da vozilo služi za prevoz sportista iz ovog grada i okoline. Iz kompanije Cummins SerboMonte naglašavaju da su poslednju reč pre kupovine dali vozači koji su, zajedno sa direktorom Ustanove za sport i rekreaciju, obavili probne vožnje ovog i midibuseva više drugih marki i tipova. Presudili su njihovi komentari o BMC-ovom midibusu – o udobnosti, ponašanju u vožnji, dostupnosti svim komponentama, a naročito motoru, koji je smešten pozadi, na zadnjem prepustu.