I u Makedoniji isporučen prvi Volvo kamion nove generacije

25.06.2021.

Transportna kompanija Nale Trans iz mesta Obleševo (90 km istočno od glavnog grada Skoplja), prvi je vlasnik Volvo kamiona nove generacije u Republici Severna Makedonija. Dugogodišnjem kupcu Volvo kamiona tegljač FH 500 I-Save nove generacije isporučen je početkom leta. To je dvadesetdeveto vozilo u floti ove kompanije koju čine samo Volvo kamioni.

„Od vozila nove generacije očekujem da u svakom pogledu bude bolje od prethodnika, a za transportnu kompaniju, kao što je moja, najvažnije je da bude ekonomičnije od generacije koju zamenjuje. Dosadašnje iskustvo govori da je Volvo uvek ispunjavao sva obećanja, pa sam uveren da će tako biti i s kamionima nove generacije, za koje proizvođač tvrdi da će u eksploataciji biti još pouzdaniji i štedljiviji“, kaže gospodin Najdan Miliќ, osnivač i vlasnik kompanije s 35 zaposlenih i prevoznim parkom od 29 tegljača, 35 poluprikolica i pet lakih, distributivnih vozila.

Novi tegljač će, kao i ostala vozila u floti Nale Transa, biti angažovan u međunarodnom transportu, na turama po čitavom Starom kontinentu, a najčešće su do Španije, Holandije, Finske, Švedske i drugih država zapadne i severne Evrope. Tegljači nove FH generacije su optimizovani upravo za takve, dugolinijske prevoze na kojima modernizovane kabine nude više komfora, a upravljanje čine još bezbednijim.

Recimo, u vozilu nove generacije koje je preuzela kompanija Nale Trans tabla s instrumentima ima potpuno novi izgled i opremu za informisanje i komunikaciju, s poboljšanim pregledom vitalnih funkcija vozila i nadzorom nad trenutnom situacijom u vožnji. Upravljanje različitim funkcijama je pojednostavljeno, što znači manje stresa i odvlačenja pažnje vozača. Novi, potpuno digitalni instrumenti na ekranu od 12 inča olakšavaju vozaču da izabere potrebne informacije u bilo kom trenutku.

Nadohvat desne ruke se nalazi još jedna novina – dodatni bočni ekran od devet inča, koji služi za navigaciju, informacije o aktuelnom prevozu, praćenje kamere i zabavu. Funkcije mogu da se kontrolišu pomoću tastera na kolu upravljača, glasovno ili laganim dodirom. Prvi tegljač nove generacije u floti Nale Transa ima i još jednu novinu u opremi najnovijih Volvo kamiona – kameru ugrađenu u desni retrovizor, koja „nadgleda“ donji desni bok i izuzetno podiže nivo bezbednosti, posebno pri skretanju udesno. U specifikaciji prvog Volvo kamiona nove generacije isporučenog u Severnoj Makedoniji su još neke komponente koje se pojavljuju prvi put, recimo, krevet od memorijske pene.

Kupac se opredelio da aerodinamički unapređena Globetrotter kabina bude opremljena svim raspoloživim usmerivačima vazduha („spojlerima“), setom AGM akumulatora (2 x 210 Ah), rezervoarima za  gorivo ukupne zapremine 1.480 litara, optimizovanim tempomatom (sa ograničenim uticajem vozača) i I-Roll funkcijom, sistemom za automatsko isključivanje motora posle mirovanja od dva i po minuta, telematskim sistemom Dynafleet s funkcijama za praćenje načina vožnje i pozicije kamiona, dok je odabrani prenosni odnos u pogonskoj osovini 1:2.17 idealan za dugolinijske prevoze.

Kompanija Nale Trans je verna Volvo brendu od osnivanja, a to je punih 27 godina. „Prvo vozilo na početku poslovanja, 1994. godine, bio je polovan tegljač Volvo F12. Kupljen je jer je bio ljubav na prvi pogled“, kaže gospodin Najdan Miliќ. Prevozna flota Nale Transa se kontinuirano širila i podmlađivala, pa je trenutno najstarije vozilo iz 2014. godine, a najmlađe, ne računajući FH najnovije generacije, iz 2019.

„Dosadašnja iskustva s Volvo kamionima su odlična. Vozači su prezadovoljni komforom u kabini, a meni kao vlasniku je veoma bitno da se Volvo kamioni retko kvare i da su ekonomičniji od uporedivih vozila drugih brendova“, naglašava gospodin Najdan Miliќ.

Fotografije: Fb Volvo Trucks Macedonia, Nale Trans