Ikarbus ugovorio isporuku 22 autobusa

07.04.2010.

Vršilac dužnosti direktora Ikarbusa, Aleksandar Vićentić, predsednik Upravnog odbora firme Veolia transport Litas, Klas Gothold i generalni direktor ove firme, Zoran Janković, potpisali su danas (7. aprila 2010) ugovor o kupovini 22 autobusa Ikarbusa.

Zahvaljujući programu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja vrednom milijardu dinara, čiji je cilj pokretanje proizvodnje i očuvanje radnih mesta u domaćim fabrikama koje proizvode autobuse, preduzeće Veolia transport Litas iskoristilo je popust od 20 odsto pri kupovini Ikarbusovih autobusa.

Danas potpisanim ugovorom predviđena je isporuka 15 autobusa ukupne vrednosti od približno dva miliona evra i ispunjavanje obaveze ugovorene 2009. godine za isporuku sedam autobusa. Na našoj fotografiji je jedna od većih isporuka Ikarbusovih autobusa kompaniji Veolia transport Litas 14. januara 2008.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Nebojša Ćirić, istakao je da će realizacija ovog ugovora omogućiti upošljavanje svih 300 radnika Ikarbusa.

Ćirić je naveo da će kupovinu 15 autobusa Ministarstvo subvencionisati sa približno 400.000 evra u okviru programa za pomoć domaćim proizvođačima autobusa.

„Ovo je početak oporavka Ikarbusa kome treba vratiti staru slavu i učiniti ga liderom u proizvodnji autobusa u regionu“, ocenio je državni sekretar i potvrdio da resorno ministarstvo pregovara sa potencijalnim strateškim partnerom Ikarbusa – međunarodnoj kompaniji iz zapadne Evrope koja zasad hoće da ostane anonimna, i dodao da bi do kraja meseca ta firma trebalo da donese konačnu odluku o tome da li će sarađivati sa Ikarbusom, kao i o modalitetima saradnje. „To bi bio veliki korak za Ikarbus“, istakao je Ćirić i napomenuo da bi idealan scenario bio kada bi godišnje bila obezbeđena proizvodnja i prodaja 200 do 300 autobusa.

Državni sekretar je potvrdio da se vode razgovori sa upravom Grada Beograda o obnovi voznog parka Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Ikarbusovim autobusima.

Gothold je ocenio da je novi ugovor sa Ikarbusom potvrda vraćanja poverenja u tu fabriku, nakon što ugovor o isporuci sedam autobusa sklopljen pre raskida privatizacije nije ispoštovan. „Veolia je međunarodna kompanija i dobra saradnja pružiće mogućnost Ikarbusu da izvozi autobuse“, naglasio je Gothold.

Predsednik Upravnog odbora Ikarbusa, Nenad Mijailović, rekao je da će Ministarstvo ekonomije sa 70 miliona dinara pomoći Ikarbusu da dovrši proizvodnju sedam ranije ugovorenih autobusa sa motorima Euro IV.

On je najavio da će iz nove narudžbine tri autobusa sa motorima Euro IV biti isporučena u naredna četiri meseca, a da bi 12 autobusa sa motorima Euro V, koje će prvi put biti proizvedeni u Ikarbusu, trebalo da budu isporučeni do kraja godine.

 
 
 
 

Izvor: Vlada Republike Srbije