Irak kupuje 2.000 autobusa iz Zagreba

19.07.2013.

Crobus-Irak_01Na prigodnoj svečanosti, održanoj 9. jula u Zagrebu, AZ Crobus je potpisao desetogodišnji ugovor o isporuci autobusa za Republiku Irak u vrednosti većoj od dve milijarde kuna (oko 265,85 miliona evra). U prvih pet godina ugovora trebalo bi da bude isporučeno 2.000 autobusa.

Neposredno po potpisivanju ugovora, obavljeno je i zvanično otvaranje fabrike u zagrebačkom predgrađu Sesvetski Kraljevac. Fabriku je otvorio Branko Grčić, potpredsednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije.

Otvaranju su prisustvovali i drugi predstavnici Vlade Republike Hrvatske: Anka Mrak-Taritaš, ministarka građevine i prostornog uređenja, Ivan Vrdoljak, ministar privrede, Gordan Maras, ministar preduzetništva i zanatstva, Evelin Tonković, zamenik ministra unutrašnjih poslova, Jerko Vukas, ambasador Hrvatske u Republici Irak, Vedrana Gujić, savetnica u kabinetu ministarke spoljnih i evropskih poslova, Dražen Margeta, rukovodilac odeljenja za bilateralne poslove i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Crobus-Irak_08„Uistinu smo ponosni na ovaj posao, posebno zbog toga što smo ga, pored ostalog, dobili u konkurenciji sa renomiranim svetskim kompanijama. Isporuka međugradskih autobusa visoke i više klase je tek početak saradnje. Ubrzano se radi na razvoju minibusa i gradskog autobusa, a u budućnosti će iračkom tržištu biti ponuđen i turistički autobus kao i autobus za prevoz osoba s invaliditetom, kojeg su stručnjaci u Crobusu već razvili za evropsko tržište. Uvereni smo da ćemo desetogodišnjim ugovorom broj od 2.000 autobusa uveliko premašiti i razviti još nekoliko vidova saradnje sa prijateljima iz Iraka“, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora Pavo Zubak, vlasnik AZ Crobus i Zubak grupe.

Crobus-Irak_06Tim komentarom su se složili i predstavnici iračkih investitora, Kadhim Talib Ghazi Al-Sammary, direktor kompanije Djebel-Co, Jasim Daher, rukovodilac Hrvatske privredne kuće u Iraku, Adnan Ahmed Razzen, generalni direktor za automobilsku industriju pri Ministarstvu industrije i minerala Republike Irak i Adeeb Shakir Shamkhi, direktor marketinga u direkciji automobilske industrije pri Ministarstvu industrije i minerala.

Do sada je u fabriku AZ Crobus i razvoj vozila investirano 180 miliona kuna (oko 24 miliona evra), a plan je da se nastavi sa ulaganjem. Za početak će biti upošljeno 60 radnika, a plan je da taj broj u sledeće dve godine naraste na 180. Kako je u planu razvoj što više sklopova s domaćim kooperantima, posao će naći dodatnih 100 radnika.

Crobus-Irak_05Kompanija AZ Crobus, kao deo Zubak Grupe, sa radom je započela 2006. godine. Glavna delatnost su projektovanje i proizvodnja autobusa. Na pogonskoj grupi SCANIA je projektovan, dizajniran i proizveden međugradski autobus visoke klase Zora. Projekt je rađen potpuno samostalno i rezultat je rada hrvatskih stručnjaka. Prototip je, nakon uspešnog testiranja i sticanja svih evropskih sertifikata i homologacije, javnosti pokazan 2010. godine. Od tada do danas proizvedeno je tridesetak autobusa Zora, a bilo bi ih i više da nije bilo, kako je kazao Zubak, raznih administrativnih i drugih prepreka koje su usporile celi projekt.

Crobus-Irak_09Fabrika je građena po najvišim ekološkim standardima što podrazumeva već izrađenu studiju uticaja na okolinu, kao i redovna merenja kvaliteta vazduha i buke. Rezultati svih merenja daleko su ispod granica dozvoljenih EU normama.

Pored međugradskog autobusa sa 49 ili 51 sedišta, zavisno od opreme, AZ Crobus je razvio i prototip autobusa namenjenog za prevoz osoba sa invaliditetom. On ima upravljač na desnoj strani i za sada je namenjen tržištu Velike Britanije.

Izvor: AZ Crobus, www.azcrobus.hr, foto: Ivan Lacković