IRU procenjuje gubitke prevoznika na 679 milijardi dolara

04.01.2021.

Prema studiji Međunarodne unije za drumski transport (IRU) iz sredine novembra prošle godine, sektor drumskog transporta na globalnom, svetskom nivou u 2020. bi zbog pandemije Covid-19 mogao da izgubi ukupno 679 milijardi dolara. To je oko 18 odsto više od junske prognoze IRU koja je iznosila 643 milijarde dolara. IRU navodi da, uprkos rastućim gubicima, vlade širom sveta nisu učinile mnogo da pomognu sektoru koji je u velikoj meri sastavljen od malih i srednjih preduzeća.

„Među više od 3,5 miliona kompanija u drumskom saobraćaju koje predstavljamo, većinu čine mala i srednja preduzeća i oni su ‘lepak’ koji drži globalne lance snabdevanja i mreže mobilnosti“, izjavio je generalni sekretar IRU, Umberto de Pretto. „Gotovo sva takva prevoznička preduzeća se bore da plate dospele račune i Covid-19 je ogromna pretnja globalnoj ekonomiji. Bez neposrednih državnih podsticaja, narednih meseci očekuje nas šokantan broj bankrota. To će naneti nepovratnu štetu lancima snabdevanja i mrežama mobilnosti“.

Istraživanje IRU pokazuje da su se gubici posebno povećali među evropskim prevoznicima, za koje se procenjuje da će u završnim računima za 2020. iskazati zajednički gubitak od 125 milijardi dolara, dok bi minus azijskih prevoznika mogao da dostigne 379 milijardi dolara.

Prema IRU, većina država još nije sprovela ciljane mere za dovoljnu podršku komercijalnom drumskom prevozu. „Spasilački“ paketi mera u nekim državama usmereni su na olakšavanje kreditnih obaveza, odlaganje vraćanja kredita i pomoć radnicima. Ali, malobrojni operatori u drumskom prevozu imaju koristi od ovih mera i potrebne su hitne odluke o smanjenju poreza i naknada, kao i novčane subvencije i fleksibilnost u sistemu socijalnog osiguranja u ovom sektoru.

Vladine subvencije u nekim evropskim državama otišle su velikim nacionalnim vazdušnim ili železničkim kompanijama, umesto da ciljaju milione manjih drumskih prevoznika koji zajedno prevoze više robe i putnika, navodi se u studiji IRU.