Isporučene prve Krone poluprikolice proizvedene u Turskoj

08.12.2012.

Početkom decembra u turskom gradu Tire (blizu Izmira) prvom kupcu je predato prvih deset Krone poluprikolica proizvedenih u Turskoj. Dan Schnick, generalni direktor nove prodajne kompanije kompanije KTI i Omurdan Özacar (iz kompanije Doğuş Otomotiv) simbolično su predali „ključ” prve prikolice Ahmetu Ertasu, vlasniku kompanije Bims Blok.

Ceremonija predaje prve Krone-Doğuş poluprikolice – s leva: Omurdan Özacar (Doğuş Otomotiv), Ahmet Ertas (Blok Bims), Dan Schnick (KTI) i Koral Kaplan (Krone Doğuş)

Blok Bims proizvodi širok spektar pločica za građevinski sektor i upravlja svojom flotom od 50 drumskih „vozova“. Deset poluprikolica proizvedenih u kompaniji Krone- Doğuş su posebno prilagođene zahtevima kupca. Ahmet Ertas je, kako u svom saopštenju navodi Krone, impresioniran kvalitetom svojih novih prikolica i najavio da će naručiti još deset sličnih u 2013.

Ugovor o zajedničkom ulganju između Bernard Krone Holding GmbH & Co. KG i turske kompanije Doğuş Otomotiv, dugogodišnjeg uvoznika Krone proizvoda za kupce u Turskoj, potpisan je u oktobru 2007. Njime je predviđeno da se zajednički proizvode priključna vozila u novoj fabrici Krone-Doğuş. U ovom zajedničkom ulaganju Krone ima 51 odsto akcija, Doğuş Otomotiv 49 odsto. Ukupna ulaganja u novu fabriku iznose oko 35 miliona evra, a njen godišnji proizvodni kapacitet je 10.000 jedinica. Priključna vozila proizvedena u ovoj fabrici se prodavati na turskom i okolnim tržištima, uključujući turkofonske države iz bivšeg SSSR-a, u nekim državama u severnoj Africi, Iranu i Iraku.

Prvobitno je bilo planirano da proizvodnja počne u 2009, ali je zbog globalne finansijske krize odložena do ove godine. Od juna 2012. je 45 zaposlenih u fabrici u Tiru, uz pomoć stručnjake Kroneove matične fabrike u Werlteu, intenzivno radilo na ovladavanju modernom tehnologijom i na osvajanju serijske proizvodnje.

Krone u Turskoj trenutno proizvodi oko 50 priključnih vozila nedeljno, planira da udvostruči broj zaposlenih u 2013. i da dostigne godišnju proizvodnju od oko 2.000 vozila – uglavnom poluprikolica Profi Liner i Mega Liner serije. Fabrika će biti svečano otvorena u proleće 2013.

Izvor: Krone