Isporučeni prvi Fordovi kamioni sa novim Euro V motorima

06.03.2011.

U ponudi beogradske kompanije MPN Promet, ovlašćenog uvoznika, distributera i servisera kamiona turskog proizvođača Ford Otosan, od nedavno su i vozila opremljena najmodernjim dizel motorima sa Euro V sertifikatom. Ford Otosan je u proteklih nekoliko godina uložio više desetina miliona dolara u razvoj sasvim nove Ecotorq familije turbo dizel motora radne zapremine 7,3, 9 i 10 litara sa izlaznim snagama od 260 do 450 KS. Svi su opremljeni Boschovim elektronskim sistemom za ubrizgavanje goriva i SCR tehnologijom za naknadni tretman izduvnih gasova (uz ubrizgavanje agensa AdBlue). Odlikuju ih ekonomična potrošnja goriva, elastičnost, pouzdanost i niski troškovi održavanja.
U decembru prošle godine prva tri Ford Cargo kamiona sa novim „peticama“ su isporučena i kupcima u Srbiji, lokalnim komunalnim preduzećima – jedan onom u Babušnici, dva u Paraćinu. Sva tri su smećari, za koje je nadgradnje napravilo Preduzeće za proizvodnju komunalnih nadgradnji ATRIKOD d.o.o. iz Kruševca. Moderna oprema za prikupljanje i odvoženje smeća je nadgrađena na šasije 1826, sa dnevnom kabinom, motorom od 7,3 litra sa 260 KS (191 kW) i maksimalnim obrtnim momentom od 840 Nm. Šestostepeni ručni menjač i upravljački mehanizam isporučuje poznati nemački ZF, a pogonsku osovinu čuvena američka kompanija Meritor.
Prva tri Fordova „komunalca“ sa Euro V motorima standardno su opremljena elektropomičnim spoljnim retrovizorima sa grejačima, elektro komandama bočnih prozora, radiom sa CD-om i MP3 priključkom i drugom opremom koja radni dan vozača i suvozača čini ugodnijim i bezbednijim.
U proizvodnom programu Ford Otosana su kamioni Cargo ukupne mase od 18 do 41 tone, sa svim konfiguracijama pogona (4×2, 6×2, 6×4, 8×4). Osim izuzetne izdržljivosti, proizvođač uverava da njegova vozila posebno ističe ekonomičnost – recimo, tegljači koji su u protekle tri godine isporučeni transporterima u Srbiji u proseku troše od 26 do 28 litara dizela na 100 km. Jedan od glavnih aduta na našem tržištu će svakako biti i vrlo povoljna cena: ilustracije radi, šasija s dnevnom kabinom 1826 (18 tona ukupne mase, motor snage 260 „konja“), ima počentu cenu od 46.200 evra (sa carinom, bez PDV-a).
Ford Otosan je vodeći proizvođač komercijalnih vozila u Turskoj. Osim kamiona Ford, proizvodi dizel motore za kamione i laka komercijalna vozila Ford Transit, menjače za Ford Transit, dok u fabrici Kočeli /Kocaeli/proizvodi Ford Transit i Ford Connect za sva evropska, a od nedavno i Connectove verzije za američko tržište. Vlasnici Ford Otosana sa udelima od po 41 odsto su turska mega grupacija Koč /Koç Holding/ i američki Ford, dok je 18 odsto u portfelju malih akcionara.

Izvor: EXIMPRESS Media Service