Italijanski prevoznik kupio 1.000 Volvo kamiona sa najnovijom tehnologijom za uštedu goriva

17.02.2021.

Lannutti Group /Lanuti grupa/, italijanska kompanija za transport i logistiku, naručila je 1.000 novih kamiona Volvo FH sa najnovijom tehnologijom za uštedu goriva I-Save. U tome kompanija vidi potencijal da smanji potrošnju goriva za 10 odsto, kao i da smanji emisije CO2.

Lannutti Group posluje u osam evropskih država s flotom od 1.800 kamiona. Njihova odluka da investiraju u 1.000 novih kamiona Volvo FH doneta je nakon sveobuhvatnog jednogodišnjeg testiranja potrošnje goriva, u kojima je Volvo FH opremljen I-Save tehnologijom bio upoređen sa ostalim kamionima u mešovitoj floti. Rezultat je bilo zapanjujuće smanjenje potrošnje goriva za 10 procenata u poređenju sa ekvivalentnim standardnim kamionom.*

„Pri obnavljanju flote držimo se principa da prioritet imaju vozila s niskim emisijama. Pored pouzdanosti, najvažniji faktori za nas su da masu kamiona držimo što je moguće nižom, kako bismo omogućili veliku korisnu nosivost i maksimalno smanjili potrošnju goriva. Nakon pozitivnog testnog perioda, odlučili smo da svi novi Volvo kamioni budu opremljeni I-Save tehnologijom“, kaže Valter Lannutti /Lanuti/, izvršni direktor Lannutti Group.

Verzija I-Save Volvo kamiona iz familije FH kombinuje efikasan motor i uštedu goriva, posebno na dugolinijskim turama – bez ugrožavanja drugih performansi. Opremljeni su i dodatnim bezbednosnim funkcijama, kao što su podrška za promenu trake i podrška za upozorenje vozača, koji pomažu u izbegavanju saobraćajnih nesreća.

„Ne pravimo kompromise u pogledu bezbednosti. Važno je ponuditi našim vozačima sigurno i udobno radno mesto, ali to je i način da naše isporuke budu sigurne i na vreme. Srećom, ozbiljnih nesreća je manje. Ipak, kamionima često trebaju popravke i veoma je skupo kada kamion ne radi. Verujem da su dodatni bezbednosni sistemi dobra investicija“, kaže Valter Lannutti.

Porudžbina od 1.000 Volvo FH kamiona sa I-Save tehnologijom biće realizovana tokom 2021. i 2022. godine.

„Imamo dugu i pouzdanu poslovnu vezu sa Lannutti Group i ponosan sam što su ukazali poverenje Volvou i što su potvrdili izvanredne performanse u uštedi goriva koje krase naše kamione sa I-Save tehnologijom. To je podjednako važno – kako za životnu okolinu, tako i za naše kupce“, kaže Roger /Rodžer/ Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Kamioni Volvo FH sa I-Save tehnologijom se opremaju D13TC turbokompaund motorima od 460 KS (s maksimalnim obrtnim momentom od 2.600 Nm) ili 500 KS (s maksimalnim obrtnim momentom od 2.800 Nm); štedljivim zadnjim osovinama; sistemom za isključivanje motora u praznom hodu; sistemom I-Cruise sa I-Roll funkcijom koja podešava brzinu kako bi se smanjila potrošnja goriva; hidrauličnom klipnom pumpom u upravljačkom sistemu; ažuriranimi I-See sistemom; I-Shift menjačem s ažuriranim softverom optimizovanim za dugolinijske operacije

* U poređenju sa standardnim Volvo FH sa Euro VI step C motorom