Iveco: gas i na tri “šleper” osovine

30.11.2020.

Na evropskom tržištu teških kamiona Iveco je već nekoliko godina lider u prodaji komercijalnih vozila s motorima koje pokreće prirodni zemni gas – komprimovani ili u tečnom stanju. Ispred konkurenata je, pre svega, u ponudi „gasnih“ vozila u teškom segmentu. I dok se na Starom kontinentu kupcima za sada nude samo CNG/LNG tegljači s dve osovine i solo šasije s kabinama s tri osovine, u Latinskoj Americi su dostupni i tegljači s tri osovine, od kojih su dve pogonske – tandem tipa.

Te verzije se, kao i evropski tegljači i teški solo kamioni, opremaju FTP /Iveco/ motorom Cursor 13 sa 460 KS i 2.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta, za koje proizvođač navodi da vlasniku za 40 do 50% smanjuje troškove za gorivo u poređenju s dizel ekvivalentima, uz drastično čistiji izduv – s emisijom azot-oksida manjom i do 90%, emisijom čvrstih čestica (čađi) manjom do 99% i 10% manjim ispuštanjem ugljen-dioksida (što se može povećati na 95% kada se koristi biometan).

Za latinomerička tržišta „gasne“ tegljače, kao i one s klasičnim dizel pogonom, Iveco proizvodi u svojoj fabrici Sete Lagoas u brazilskoj federalnoj državi Minas Gerais. Kao i dizel varijante, i one s pogonom na gas su prilagođene težim uslovima eksploatacije i većim osovinskim opterećenjima, pa je deklarisana ukupna masa koju mogu da vuku troosovinci (iz familija HI-WAY/Stralis) nešto veća od evropske „braće“ – do 45 tona.

Krajem septembra Iveco se pohvalio da sprema rekordnu isporuku od 100 tegljača Stralis Natural Power pogonjenih komprimovanim prirodnim gasom (CNG), koje je na tenderu poručila kompanija NRG Argentina S.A., dobavljač naftne i gasne industrije. To predstavlja do sada najveću porudžbinu vozila takve vrste u Južnoj Americi. NRG Argentina S.A. je, uz vozila, zaključio i 100 ugovora o održavanju „gasnih“ kamiona, koji će pomoći da Iveco razvije ekskluzivni centar za servis i održavanje u provinciji Rio Negro u centralnoj Argentini, gde je i sedište velikog kupca.