Izbor točkova i pneumatika smanjuju emisiju CO2

06.01.2012.

Po podacima Međunarodne agencije za energetiku (International Energy Agency), u 2010. godini globalna emisija CO2 iz sagorevanja fosilnih goriva povećala se za više od 5%. Istovremeno, industrija motornih vozila ulaže ogromna sredstva za smanjenje emisije CO2 za samo par procenata. Međutim, prema jednoj studiji koju su uradile kompanije Volvo Trucks i Michelin, manja podešavanja vozila mogu imati iznenađujuće veliki efekat na potrošnju goriva i emisiju CO2.
Kada se u novembru 2011. saznalo da će novi međunarodni sporazum o klimatskim promenama biti odložen do najranije 2020. godine, to je učinilo da akcije pojedinaca i kompanija da smanje svoje emisije ugljen-dioksida postanu još važnije.
Skorašnje istraživanje proizvođača kamiona, kompanije Volvo, i proizvođača pneumatika, kompanije Michelin, pokazuje da jedna brza i jednostavna mera može imati značajan uticaj na emisiju ugljen-dioksida, bez potrebe za velikim ulaganjima ili novim načinima rada – a to je provera i korigovanje točkova i pneumatika na komercijalnim vozilima.
Ova studija pokazuje da pravi pneumatici, pravilan pritisak u pneumaticima i prava usklađenost točkova mogu smanjiti potrošnju goriva – a tako i emisiju CO2 – do 15%. Ako ova korist za zaštitu životne sredine nije dovoljna, u finansijskom smislu to bi moglo značiti uštedu do 8.000 evra po vozilu godišnje.
“Transportna industrija nema dovoljnu svest o važnosti provere pneumatika i usklađenosti točkova, i na kamionima i na prikolicama. Kod naših prodavaca možemo pomoći transportnim kompanijama da provere čitav kamion i koriguju sve probleme. Kada bi svi to uradili, to bi imalo značajan uticaj na emisiju ugljen-dioksida”, kaže Arne-Helge Andreasen, regionalni poslovni menadžer za pneumatike i usklađenost točkova u post-prodajnom sektoru kompanije Volvo Trucks.
Kompanije Volvo Trucks i Michelin su odlučile da saopšte statističke podatke o tome koliko usklađenost točkova, pritisak u pneumaticima i otpor pri kotrljanju utiču na potrošnju goriva, a time i na emisiju CO2 U dvonedeljnom testu na 1.000 km je kamion sa optimalnim pneumaticima, pritiskom u pneumaticima i usklađenošću točkova poređen sa vozilima koja su imala drugačije usklađenosti točkova i drugačije parametre za pneumatike.
Ovi testovi su rađeni na stazi i u servisu pod budnim okom SP (Švedski institut za tehnička istraživanja). Kamioni su imali ne samo merne instrumente za gorivo, već i specijalne instrumente koji su pratili tačnu brzinu, habanje pneumatika, pritisak u pneumaticima i otpor pri kotrljanju. Inženjeri su vršili prilagođavanja test rezultata zbog faktora kao što su vetar, kiša i temperatura.
“Svi uslovi testa su bili realni, nisu bila dozvoljena nikakva preterivanja”, kaže Andreasen. “Realni život je dovoljno loš. Potrošnja dizela se dramatično povećava ako točkovi nisu potpuno paralelni. A to se odnosi na sva vozila, i ona za građevinsku industriju i ona za transport na velike razdaljine”.
Analiza test rezultata otkriva da može biti razlike od čak 14,5 odsto u potrošnji goriva, u zavisnosti od toga kako su točkovi usklađeni i opremljeni. Izbor pneumatika može da smanji potrošnju za čak 11 odsto; pravilna naduvanost pneumatika donosi smanjenje od jedan odsto, dok pravilna usklađenost točkova može da smanji potrošnju goriva za 2,5 odsto.
Žak de Đankomoni /Jacques de Giancomoni/, tehnički menadžer u kompaniji Michelin, objašnjava da jedna trećina potrošnje goriva potiče od otpora pri kotrljanju pneumatika. “Kada imate prave pneumatike to je od ogromne važnosti”, kaže on. “A provera pritiska u pneumaticima – koji ima značajan efekat na potrošnju goriva – takođe je važna”.
Andreasen kaže da kompanija Volvo, kao proizvođač teških vozila, ima veliku odgovornost za efekte svojih proizvoda, a ona tu odgovornost ozbiljno shvata. “Mi moramo da pokušamo da uradimo sve što možemo da smanjimo emisiju ugljen- dioksida”, kaže on. “Nije dovoljno samo napraviti motore koji ekonomično koriste gorivo; kompanija Volvo Trucks stalno radi na više načina na smanjenju potrošnje goriva naših vozila tokom njihovog radnog veka”.
Naravno da korigovanje pritiska u pneumaticima i usklađenosti točkova neće zaustaviti klimatske promene, ali pošto na komercijalni transport otpada 30 do 40 % od ukupne emisije ugljen-dioksida u drumskom transportu, to je još jedan mali ali značajni korak ka manjoj emisiji ugljen-dioksida u budućnosti.

Činjenice:
# Test obavljen u Haleredu, test poligonu kompanije Volvo u Švedskoj.
# Učestvovala dva kamiona Volvo FH 4×2, svaki je imao 500 KS i 13-litarski Euro 5 motor.
# Svaki kamion je vukao potpuno napunjenu poluprikolicu i imao je ukupnu masu od 40 tona.
# Jedan kamion je vozio sa nizom nepravilno podešenih točkova, raznim pneumaticima i različitim pritiscima u pneumaticima.
# Nezavisni predstavnik iz SP (Švedski institut za tehnička istraživanja) je bio na lokaciji da osigura da se testovi strogo pridržavaju naučnog protokola.

Izvor: Volvo Trucks/Volvo d.o.o. Srbija